Naslovna Region U Hrvatsku stiže nova oluja, upaljen meteoalarm za 4 regije

U Hrvatsku stiže nova oluja, upaljen meteoalarm za 4 regije

0

Nakon nekoliko dana pretežno sunčanog vremena, za petak je upaljen narandžasti meteoalarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju zbog olujnog nevremena i grmljavine. Ostatak države je u žutom.

Povremeno naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već u noći i ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim predjelima, a do kraja dana proširiće se i na istok i jug zemlje. Mjestimice će pljuskovi biti jače izraženi i obilniji, a ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, uz izraženije pljuskove jak i olujan. Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Najniža temperatura vazduha od 17 do 21, na moru između 21 i 26 stepeni. Najviša dnevna od 25 do 29, na istoku i u Dalmaciji od 30 do 34 stepena – prognoza je DHMZ.
Iz DHMZ su poslali i posebno upozorenje za petak.
– Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizovani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – područuju.
Karlovac, koji je do sada u više navrata teško nastradao zbog poplava, objavio je na svojim službenim stranicama da se priprema za najavljenu obilnu kišu i nevrijeme.

Vreće s pijeskom biće u petak podijeljene u potencijalno ugrožene dijelove Karlovca, pogotovo MO Borlin i Velika Jelsa, cerade i potreban materijal osiguran, svi slivnici očišćeni, a izvođači radova dodatno upozoreni na odgovornost za gradilišta, dogovoreno je na sastanku užeg Stožera civilne zaštite grada Karlovca u četvrtak.

Održan je zbog prognoza koje najavljuju obilne oborine od petka do nedjelje na karlovačkom području, ali i jak vjetar, a kako se, po najavama, radi o velikim količinama kiše, zbog kojih su moguće bujične poplave i odroni, sve službe poduzeće sve preventivne mjere iz svojih nadležnosti da eventualne posljedice budu što manje.
Vatrogasci će tako dopremiti vreće s pijeskom u dijelove grada koji bi mogli biti ugroženi, Vodovod i kanalizacija će se pobrinuti za slivnike, a i ViK i Toplana, s obzirom na radove na Aglomeraciji i zamjeni vrelovodne mreže, dodatno podsjetiti izvođače radova da brinu o gradilištima, prenosi N1.
– Pozivamo građane, posebno na područjima koja su do sad bila izložena odronima, klizištima i bujičnim poplavama, da dodatno zaštite imovinu, a sve građane Karlovca molimo da vode brigu o vlastitoj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno, te poštuju eventualne privremene regulacije saobraćaja – poručio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube