Naslovna Crna Hronika U kući Benedija Đukanovića pronađen ključ ubijenog Kovačevića

U kući Benedija Đukanovića pronađen ključ ubijenog Kovačevića

BANJALUKA – U kući Benedija Ðukanovića (53), optuženog za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (48) i radnika njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića (38), pronađen je ključ opel korse, vlasništvo Željka Kovačevića (45), koji je ubijen u razmjeni vatre sa Krunićevim obezbjeđenjem.

To je tokom iznošenja dokaza potvrdila tužilac Snježana Petković u nastavku suđenja optuženima za ovaj zločin, a za koji, uz Đukanovića, terete i Emilija Baldu (53), te bivšeg radnika Krunićevog „Sector Securitija“ Rodoljuba Gajića (35), koji je optužen za pomaganje.

Petkovićeva je u nastavku suđenja u Okružnom sudu u Banjaluci rekla da je taj ključ pronađen u drugom pretresu Đukanovićeve kuće, koji je rađen nakon što se on predao sarajevskoj policiji.

„Nakon pronalaska ključa obavljeno je probno otključavanje Kovačevićeve crvene korse. Vozilo je tim ključem otključano“, rekla je Petkovićeva.

Usprotivila se tom dokazu Tatjana Savić, advokat Đukanovića, tvrdeći da Tužilaštvo iznosi neistine.

„U pitanju je treći pretres kuće, koji je urađen 11. juna 2019. godine, a Đukanović se predao dan kasnije. Zanimljivo je da tokom prvog i drugog pretresa taj ključ nije pronađen“, rekla je Savićeva.

Branimir Jukić, predsjednik Sudskog vijeća, prihvatio je ovaj dokaz, navodeći da će o prigovorima odlučiti kasnije te da će posebnu pažnju obratiti na to kako se spomenuti ključ našao među dokazima.

Tužilaštvo je u sudnici iznijelo i nekoliko listinga koji se odnose na telefonske razgovore Gajića i ostalih optuženih, čiji su branioci ocijenili da su svi ti dokazi nezakoniti, a listinzi nejasni. Advokat Marinko Brkić imao je zamjerke na način hapšenja njegovog klijenta Rodoljuba Gajića.

„Ovo je sve od početka nezakonito, mog klijenta su odvela trojica u kapuljačama. Ja to zovem ‘Kju kluks klan'“, rekao je Brkić te dodao da smatra da je izvedenim dokazima „Tužilaštvo sebi dalo autogol“, pojašnjavajući da se po principu „ploda trule voćke“ dokazi protiv Gajića mogu smatrati nezakonitim.

Krunić i Pavlović su ubijeni, a Krunićev vozač Goran Ilić je ranjen u aprilu 2019. godine u Glamočanima, kod Laktaša, u oružanom napadu na vozilo u kojem su bili.

Podsjetimo, kako su „Nezavisne novine“ ranije objavile, u optužnici je navedeno da su ubistvo izvršili Đukanović i Kovačević. Đukanović i Kovačević su, prema optužnici, iz automatskih pušaka sasuli kišu metaka na džip u kojem se sa saradnicima vozio Krunić. Baldo je, kako se dodaje, bio osmatrač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu.

Gajića, tadašnjeg Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje u zločinu. On je, prema optužnici, Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama Krunića, kako bi mu Kovačević zauzvrat oprostio novčani dug.

 

Nezavisne