22.7 C
Banja Luka

U oktobru – biće u novembru: Opet prekoračen rok

UKC Srpske u Banjaluci po drugi put prekoračio je rok za izgradnju garaže. Prema novom obećanju direktora UKC-a Vlade Đajića, garaža će konačno biti završena za pola godine.

Još šest meseci biće potrebno za završetak Parking garaže Univerzitetsko-kliničkog centra. Prvobitni plan bio je da se radovi, koji su započeti u junu 2020. završe u septembru ove godine, ali nakon što radovi nisu bili gotovi, odlučeno je da se završetak pomjeri za kraj 2022. godine. Kraj godine se bliži, ali je rok za izgradnju pomgeren za još šest meseci, potvrdio je direktor UKC Srpke, Vlado Đajić.

„I to nije nikakav šroblem. Bila je pandemija, bilo je i povećanje materijala i to je odgovilo. I mnogi radnici koji su radili bili su oboljeli, neki su nažalost prošli letalno i to je onesposobilo izvođača da izvodi radove. Mi smo se rukovodili sa tim da je bolje da se ovo uradi kvalitetno nego da sada pritišćemo izvođače da naprave neku improvizaciju pa da ne bude kvalitetnourađeno“, rekao je Đajić.

Velike gužve i nepristupačan prolaz za vozila hitne pomoći objektivni su razlozi zbog kojih je odlučeno da se započne veliki projekat izgradnje parking garaže. Projekat u kom je predviđena izgradnja 2.500 parking mjesta, vrijedi 35 miliona maraka, a kako ne bi dolazilo do čestih pomijeranja rokova, potrebno je pre početka radova uzeti bankovnu garanciju za dobro izvođenje posla.

„Nema produženja rokova. Može kad su objektivni razlozi, pandemija je bila jedan od objektivnih razloga , ali ovo je već treće produženje i nema objektivnih razloga i trebalo je pustiti bankovnu garanciju i sa izvođača skinuti određena sredstava, a ne produžavati im rok. Ti razgovori i pretjerana bliskost sa dobavljačima dovode do toga da našim sistemom upravljaju dobavljači, a ne onaj ko je ugovorni organ i onaj koji naručuje i plaća posao“, rekao je bivši ministar zdravstva Slobodan Stanić.

I dok od rukovodstva UKC stižu samo izgovori, uprkos visokoj cijeni korišćenja garaže, ovo nije jedini primjer, najbliže rečeno – čudnih investicija u vrijeme dok nisu riješena brojna prioritetna pitanja, kao što su uslovi u kojima borave pacijenti na većini klinika.

(BN / Foto: BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here