Naslovna Najnovije U slučaju potresa ne paničite i ostanite pribrani

U slučaju potresa ne paničite i ostanite pribrani

0

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije objavilo je nakon današnjeg zemljotresa u Rumuniji, a koji se osjetio iu Srbiji, upute u kojima savjetuju građane kako da postupaju u slučaju zemljotresa.

U uputstvu navode da je najvažnije ne paničiti, kao i da je potrebno sklopiti se na podu i zaštititi glavu.

“Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svjesni da su neki zemljotresi samo početni i da ubrzo može uslijediti sljedeći, jači potres“, navodi se u uputstvu.

Ukoliko se nađete unutar kuće, potrebno je pronaći zaklon na sigurnim mjestima poput dovratnica, nosećih zidova ili ispod stolova, poručuje MUP.

“Udaljite se od stakla, prozora, vanjskih zidova i vrata. Ne izlazite na terasu ili balkon. Odmah isključite sve izvore električne energije, plina ili vode“, savjetuje MUP. 

A ukoliko se nađete na otvorenom, MUP savjetuje da se sklonite od rasvete i električnih kablova.

“Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično“, stoji u uputstvu.

Ako se nađete pod ruševinama, pokrijte usta maramicom ili tkaninom, navodi MUP i dodaje: „Udarajte o cev ili zid, kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu“. 

„Ako se nađete u vozilu u pokretu, zaustavite se ako vam sigurnost saobraćaja dopušta. Izbjegavajte zaustavljanje u blizini grada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova“, navodi se u uputama objavljenim na stranici MUP-a na Facebooku.

(Tanjug Foto: Shutterstock.com/ maroke, ilustracija)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube