16.9 C
Banja Luka

„U šoku smo, sve će biti fakturisano građanima“ Petrović komentarisao odluku Ustavnog suda BiH

Poništavanjem Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, „Elektropriveda Republike Srpske“ biće u problemu, a potencijalne tužbe za pogrešno obračunat model, regulator će prefakturisati građanima.

Mi smo mislili da je Ustavni sud BiH donio takvu odluku jer on obično donosi negativne odluke po nas i zaustavlja tokove ali smo u šoku da Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da je sa ovom odlukom doveo do povećanja cijena električne energije za 90 odsto građana Republike Srpske. Tarifnim postupkom koji je osporen zaštićeni su oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije – rekao je Luka Petrović, direktor “Elektroprivrede Republike Srpske”.

On kaže da je odluku o tarifnim grupama donijela Regulatorna agencija za energetiku Republike Srpske i proslijedila javnom snabdijevaču u ovom slučaju “Elektroprivredi Republike Srpske”.

– Mi smo morali nabaviti softver koji bi mogao da primjeni obračun po novim tarifnim grupama. Softver je koštao 12 miliona KM. Nakon dobijanja odluke Ustavnog suda i objavljivanja u Službenom glasniku Regulatorna agencija za energetiku će obavijestiti nas kao snabdijevača da se poništava Odluka i dovešće nas u probleme već u martu mjesecu. Može da dovede u pitanje novčani tok Elektroprivrede i da zaustavi život jer jedan mjesec nama u sistemu je možda i 100 miliona KM – rekao je Petrović.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here