26.7 C
Banja Luka

U Srpcu najezda pasa lutalica, rastrgali srnu

Čopor pasa lutalica jutros je u Poveliču kod Srpca napao srnu koja je u sebi imala dvoje mladunčadi. Životinju je pokušao spasiti lovac Ratko Janjič pucnjem iz puške ali bezuspješno.

Psi su se razbježali ali su, nažalost, iza sebe ostavili teško ranjenu srnu kojoj nije bilo spasa.

„Davala je znakove života, ali je ubrzo uginula usljed teških povreda. Pozvao sam sekretara društva Gorana Ševića, napravili smo zapisnik i konstatovali da je srna nosila i dva mladunčeta. Inače, pasa lutalica ima na cijelom području opštine, a uz njih opasnost po plemenitu divljač predstavlja i pojava velikog broja šakala“, kaže dugogodišnji lovac Ratko Janjić.

On dodaje da lovačko udruženje „Srna“ često organizuje akcije na uništavanju predatora koje su imale uspjeh, ali ovaj problem je i dalje prisutan zbog neodgovornog odnosa bivših vlasnika kućnih ljubimaca.

Na meti pasa lutalica i šakala često su i domaće životinje, naročito ovce. Napušteni psi u čoporima i po desetak operišu i danju i noću nanoseći veliku štetu. Medju gradjanima vlada veliko nezadovoljstvo, pogotovo što nadležni  inspekcijski organi, ovom problemu ne poklanjaju potrebnu pažnju.

(BN/S. K.)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here