Naslovna Crna Hronika U sudaru kod Trebinja poginula ratna zločinka Monika Karan – Ilić: „Djevojka...

U sudaru kod Trebinja poginula ratna zločinka Monika Karan – Ilić: „Djevojka monstrum“ gasila cigarete na tijelima logoraša

U jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći na putu između Trebinja i Ljubinja poginuli su suvozačica u Renaultu Monika Karan iz Brčkog (1974.) i vozač Renaulta Nebojša Stojanov iz Banje Luke (1971.).

Do nesreće je došlo prilikom sudara Renaulta Twingo sa kombijem Opel Vivara, koji je prevozio radnike firme A.D. Popovo polje. Do nesreće je došlo kada je vozač Renaulta, zaspao za volanom i skrenuo u suprotnu traku a zatim udario u kombi sa radnicima, ptrnose Vijesti Srpske.

Apelacioni sud Brčko Distrikta izrekao je pravosnažnu presudio Moniku Karan-Ilić, osudivši je na dvije i po godine zatvora za zločine počinjene nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom.

Preinačivši prvostepenu presudu kojom je Karan-Ilić osuđena na četiri godine zatvora, Apelacioni sud ju je proglasio krivom po četiri tačke, dok ju je oslobodio krivice za dvije tačke iz prvostepene presude.

Prema presudi, Karan-Ilić je proglašena krivom da je od maja do juna 1992. u logoru “Luka” i Stanici javne bezbjednosti (SJB) Brčko učestvovala u mučenju, nečovječnom postupanju i nanošenju patnji civilima Bošnjacima i Hrvatima.

Karan-Ilić ili poznata i kao „Djevojka monstrum“ je oslobođena krivice da je u logoru “Luka” jednom prilikom učestvovala u seksualnom zlostavljanju zatočenika, te da je gasila cigare po tijelu zatočenice.

Tužilaštvo Brčko Distrikta je optužnicu protiv Karan-Ilić, koja se sastojala od osam tačaka, podiglo u martu 2012., a prvostepena presuda je donesena u maju iste godine.

Karan-Ilić se od decembra 2011. nalazila u pritvoru u Bijeljini, a vrijeme provedeno u pritvoru bilo joj je uračunato u izrečenu kaznu.

(Vijesti Srpske)