23.7 C
Banja Luka

“U svakoj borbi stajao sam rame uz rame s narodom” Petrović najavljuje žestoke akcije protiv rudnika litijuma na Majevici

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović najavio je da će se i Bijeljina pridružiti akciji potpisivanja peticije protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici, na području Lopara.

objavi na Fejsbuku, Petrović je naveo da su u toku pripreme i odmah po završetku tehničkih i pravnih formalnosti građani će biti obaviješteni o načinu, vremenu i mjestu za potpisivanje peticije.

Između ostalog, on smatra da se akcija potpisivanja peticije mora proširiti i ne smije biti samo u okviru Semberije i Majevice. Petrović je istakao da će u Bijeljini u narednom periodu organizovati i nekoliko debata na temu geoloških istraživanja, te pozvati eminentne stručnjake iz adekvatnih oblasti da govore na ovu temu.

– Dopisi će biti poslati na adrese nekoliko međunarodnih ekoloških udruženja i eminentnih svjetskih ekologa. Organizovaćemo veliki narodni protest u znak upozorenja svima onima koji su spremni da nam oduzmu našu zemlju, naše rijeke, vazduh i pravo na zdrav život, pravo na opstanak u zemlji naših predaka – istakao je Petrović, dodajući da prave borbe tek predstoje.

Ocjenjuje da ove godine neće biti konkretnih dešavanja i početka realizacije projekta jer je izborna godina i to, kako je naveo, velikom broju funkcionera i samoj vlasti ne ide u prilog.

Prave borbe nas očekuju sljedeće godine, kada se izbori završe i kada maske padnu. Za borbu neće biti dovoljna peticija, ma koliko bila masovna, ne umanjujem značaj, potrebna je ali daleko je od dovoljne. Neće biti dovoljan jedan protest nakon kojeg ćemo se razići i otići svojim kućama, neće biti dovoljno organizovati ni deset protesta, kada dođe trenutak morate biti svjesni da jedina prava borba će podrazumijevati danonoćne straže na Majevici, blokadu puteva i masovan izlazak građana na ulice – smatra Petrović.

Prema negovim riječima, Majevica i Semberija se ne mogu odbraniti ni u skupštinskim klupama, ni za govornicama, ni na društvenim mrežama već na licu mjesta i da se ne smije ustuknuti ni milimetar.

– U svakoj borbi stajao sam rame uz rame sa svojim narodom, i to se neće promijeniti. U bici za Majevicu i Semberiju stajaću prvo kao čovjek koji ovdje vidi svoj život i koji želi da sutradan svoju djecu odgaja u rodnom kraju, kao ljekar koji zna kakve pogubne posljedice po zdravlje nosi otvaranje rudnika i eksploatacija litijuma, kao potomak onih koji su na toj Majevici krvarili, na kojoj su ostajala beživotna tijela onih koji se nisu borili za pustoš već opstanak, i na kraju kao gradonačelnik kojeg je narod izglasao i doveo na vlast – poručio je Petrović.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here