Naslovna Najnovije Ucijenjeni Dodik: Stevandićevi kadrovi preuzimaju pozicije u Republici Srpskoj

Ucijenjeni Dodik: Stevandićevi kadrovi preuzimaju pozicije u Republici Srpskoj

0

Osnovni razlog za promjenu SNSD-ovog direktora Agencije za agrarna plaćanja je taj što Nenad Stevandić želi da svojoj stranci osigura direktorsku poziciju u instituciji, čiji je ovogodišnji budžet za poticaje od 180 miliona KM, iz kojeg će se potom, kako to obično biva sa svim entitetskim agencijama, fondovima, javnim preduzećima, dio novca izvlačiti za potrebe stranke…

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odlučio je da čelnu poziciju u Agenciji za agrarna plaćanja RS preda Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića.

Razlozi za to što će sa pozicija direktora ove Agencije biti smijenjen SNSD-ov Predrag Sladojević ne leži u „mišljenju s rezervom“, koje je Glavna služba za reviziju RS dala u svom izvještaju o poslovanju ove institucije u prošloj godini, već u novom ustupku koji Dodik čini Stevandiću, kako bi sačuvao dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS, tvrde izvori Žurnala.

Sladojević svakako treba da bude smijenjen sa čela entitetske Agencije za agrarna plaćanja, jer su revizori za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, utvrdili brojne nepravilnosti u njenom radu – od zapošljavanja mimo kadrovskog plana, nepostojanja sustava financijske kontrole, do činjenice da su precijenili subvencije, a potcijenili rashode u iznosu od čak 8,4 milijuna konvertibilnih maraka.

Sladojević neće zadržati direktorsku fotelju ni unatoč tome što je bio veoma široke ruke prema firmi „Prointer“, dajući joj, prema pisanju portala Capital.ba, 161.898 KM kao podršku za vođenje i održavanje registara poljoprivrednih gazdinstava, da bi nakon svega Agencija evidenciju o poticajima. vodila u eksel tabelama.

Osnovni razlog za promjenu SNSD-ovog direktora Agencije za agrarna plaćanja je taj što Nenad Stevandić želi da svojoj stranci osigura direktorsku poziciju u instituciji, čiji je ovogodišnji budžet za poticaje od 180 milijuna KM, iz kojeg će se potom, kako to obično biva sa svim entitetskim agencijama, fondovima, javnim preduzećima, fondovima, dio novca izvlačiti za potrebe stranke.

Izvor Žurnala iz Vlade RS navodi da Stevandić, što lično, što posredno, putem svojih ljudi, otvoreno ucjenjuje Dodika i traži direktorske pozicije za svoje kadrove u zamjenu za podršku u Narodnoj skupštini RS (četiri glasa) za razne inicijative, zaključke, čak i izmjene. entitetskog Ustava, koje je lider SNSD-a najavio.

Dodik je već dao saglasnost da Natalija Trivić bude imenovana za vd generalnog direktora Aerodroma RS, gdje je zamijenila SNSD-ovog Milana Račića, inžinjera saobraćaja. Trivićeva, koja je u prošloj Vladi RS bila ministrica prosvjete i kulture, imala je ambiciju da i dalje bude ministarka (bilo čega), ali Dodik nije želio u novoj entitetskoj vladi.

S obzirom na to da je Trivićeva jedna od najbližih saradnika Nenada Stevandića, morala joj se osigurati direktorska pozicija, a Aerodrom Banjaluka ukazao se kao odlična prilika.

Račić je od 2019. godine, kada je postao direktor Aerodroma Banjaluka, jedinom vazdušnom luku u RS, postavio na noge i uspostavio brojne međunarodne avio linije.

Trivićeva je karijeru počela kao novinarka, od banjalučke Bel tv, preko BHRT-a, RTRS, gdje je napredovala do direktorice Sektora programa. Politički angažman u Ujedinjenoj Srpskoj doveo je 2016. godinu do ministarske pozicije, a sada i do pozicije direktora aerodroma. Trivićeva je stekla i diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u Beogradu (produkcija dramskih umjetnosti).

Stevandić je sve sebi lojalne kadrove uspio udomiti na značajne pozicije.

Tako je Kostadin Vasić postao vd direktora Instituta za javno zdravstvo RS i pored pravosnažne kazne od deset mjeseci zatvora, koju je zamijenio novčanom.

Vasić je osuđen zato što je 2017. godine u Zvorniku premlatio rođaka, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Vasić je direktorsku fotelju preuzeo od Branislava Zeljkovića, također kadra US, kome se sudi zbog malverzacija sa nabavkom medicinske opreme u vrijeme pandemije korona virusa.

Milan Novitović, vd direktor Republičke uprave civilne zaštite, pravosnažno je osuđen na uvjetnu kaznu zbog ugrožavanja sigurnosti.

Novitović je Draganu Makiviću u decembru 2017. godine prijetio da će ga „skinuti golog, voziti vezanog lanca i da će lajati od Banjaluke do Vranja“.

Krajem septembra prošle godine Novitović je bio uhićen po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, koje je teretio za zlouporabu službenog položaja i ovlaštenja.

Ubrzo je pušten na slobodu i nastavio da bude direktor Republičke uprave civilne zaštite.

(žurnal.info) Foto: Arhiva

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube