Naslovna Izdvajamo Ugostitelji sa vladom postigli ovaj dogovor

Ugostitelji sa vladom postigli ovaj dogovor

0
Vlada Republike Srpske

Kako su saopštili iz tog udruženja otvaranje ugostiteljskih objekata neće biti u narednih sedam dana.

Nakon sastanka predstavnika udruženja Horeca RS sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem dogovoreno je kako će se raditi u narednom periodu i kako će vlada pomoši zaposlenim u ovom sektoru.

„Pri otvaranju će se morati poštovati sve epidemiološke mjere u baštama i unutar objekata po mjerama iz novembra 2020. godine odnosno prema kvadraturi objekta“, kaže se u saopštenju i dodaje da Republički krizni štab neće ograničavati radno vrijeme već će tu odluku prenijeti na lokalne zajednice koje će same donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Navodi se da će šalterska prodaja i dostava moći da se vrši do 22.00 sata umjesto do 21.00 kao do sada.

„Vlada RS će priznati zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata ukupne prijavljene doprinose na plate u mjesecu martu.
Oformiće se stručna komisija u sastavu članova HORECE, Ministarstva trgovine i turizma, Poreske uprave i Ministarstva finansija za analizu poreza i doprinosa u ovom sektoru, radi ostvarivanja benefita za radnike, poslodavce i državu“, kaže se u saopštenju.

Dodaju da če mjere za pomoć HORECI, odnosno ugostiteljstvu u Republici Srpskoj za mjesec april biti definisane u zavisnosti od početka rada objekata.

Takođe je postignut dogovor da se poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva omogući postizanje reprograma sa Poreskom upravom RS za dospjele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtjevi podnose pojedinačno.

Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uvjerenja.

Dogovorena je, kako stoji u saopštenju, i odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana uz pojedinačno podnošenje zahtjeva.

Podsjetimo da su zaposleni u ugostiteljstvu zajedno sa drugim zanatlijama protestvovali zbog zatvaranja radnji i nemogućnost da rade, nakon čega su uslijedili pregovori sa vlasti u Republici Srpskoj.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: