Naslovna Izdvajamo Ugovori pod velom tajni: Šta je Dodik dogovorio sa Orbanom?

Ugovori pod velom tajni: Šta je Dodik dogovorio sa Orbanom?

0

Zbog sumnje u korupciju i štetne posljedice ugovora za izgradnju Solarnih elektrana u Trebinju, stižu ozbiljne optužbe na račun vlasti u Republici Srpskoj.

Dok javnost nema nikakve informacije o poslu koji su dogovarali Milorad Dodik i Viktor Orban, predstavnici opozicije kažu da je u pitanju koruptivna radnja.

Na Zupcima kod Trebinja bi za 2 mjeseca trebalo da počne gradnja najveće solarne elektrane u jugoistočnoj Evropi. Međutim, ova investicija je i dalje obavijena velom tajne. Detalji ovog projekta nisu otkriveni ni na energetskom samitu u Trebinju tokom razgovora predsjednika Republike Srpske i ministra inostranjih poslova Mađarske.

Pitanje na koje javnost godinama traži odgovor je: pod kojim uslovima se dogovara saradnja?

U oktobru 2020. Elektroprivreda Republike Srpske dobila je koncesiju za izgradnju solarne elektrane u Trebinju. Mjesec dana kasnije osniva preduzeće Solarna elektrana Trebinje 1.

U decembru 2021. godine Vlada Republike Srpske odobrava prenos 70% vlasničkih prava u toj kompaniji na mađarski Lugos Renewables.

Mađarska firma tako bez javnog nadmetanja dolazi do koncesije. Novinari mjesecima traže na uvid ugovor po kojem je investitor za oko 5 miliona maraka kupio većinski udio u preduzeću Solarne elektrane Trebinje.

U pitanju je koruptivna radnja kojom se trguje važnim resursom, kažu predstavnici opozicije.

Iz Elektroprivrede su ranije medijima poručili da posluju u zakonskim okvirima i da nema potrebe da se na njihove investicije gleda sa negativne strane, dok se mađarski investitor poziva na odredbu povjerljivosti zbog konkurencije. Zato je javnost i dalje uskraćena za detalje investicije u Trebinju.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: