Naslovna Najnovije Ugroženi lokalni budžeti, a Vlada Srpske ne reaguje

Ugroženi lokalni budžeti, a Vlada Srpske ne reaguje

0

Priliv u budžete lokalnih zajednica u Srpskoj po osnovu poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za dva mjeseca ove godine je prepolovljen, zbog čega načelnici i gradonačelnici traže hitnu reakciju Vlade RS. Poručuju da, ako im ne bude kompenziran novac po tom temelju iz republičke kase, ništa im drugo nije preostalo nego da se krene u krojenje rebalansa proračuna niže.

Pod lupom Predsjedništva Saveza opština i gradova RS našla se upravo analiza priliva PDV-a u prva dva mjeseca, kao i povećani troškovi za javnu rasvjetu.

– Iz tih dokumenata i više je nego jasno da postoji smanjenje priliva novca od PDV-a u lokalne proračune. Sa druge strane, zbog otkupa električne energije znatno su porasli troškovi za javnu rasvjetu – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Zbog svih tih problema, naglašava on, već idućih dana tražiće se sastanak s ministrom finansija RS Zorom Vidovićem, ali i premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.

– Vidjećemo s njima da li postoji mogućnost kompenzacije prihoda za prva dva mjeseca ove godine. Moramo nam dati odgovor da li će i kako nadoknaditi priliv od PDV-a. Ako za to ne dobijemo zeleno svjetlo, morat ćemo ići u usvajanje rebalansa proračuna općina i gradova, naravno naniže – rekao je Ćosić i dodao da za sada pad priliva od PDV-a u lokalne proračune nije dramatičan, ali da je neizvjesno što će biti dalje.

Ćosić navodi i da će tražiti sastanak s Regulatornom komisijom za energetiku i pokušati se s njima dogovoriti da se smanji cijena struje za javnu rasvjetu.

Da je situacija i više nego ozbiljna navodi i prvi čovjek Teslića Milan Miličević, koji naglašava da su uplate od PDV-a lokalnim zajednicama značajno podbacile, dok s druge strane rastu prihodi od tog poreza na razini BiH.

– Novac ka lokalima od tog poreza duplo je smanjen, dok su s druge strane troškovi za javnu raspravu porasli za čak 50 odsto zbog poskupljenja struje.

Naš apel da se to riješi urodio je plodom, zasjedalo je Predsjedništvo Saveza opština i gradova RS, a dogovoreno je da bude i Skupština tog organa na ovu temu, ali i da bude pokrenuta inicijativa za izmjene Zakona o budžetskom sistemu Srpske da bi bio poboljšan finansijski status svih lokalnih zajednica u Srpskoj – rekao je Miličević i dodao da će tražiti da koeficijent po pitanju raspodjele prihoda od PDV-a bude povećan sa 24 na 26 odsto lokalnim zajednicama.

Zabrinjavajuće je i to, navodi on, što su iz Ministarstva finansija RS najavili i još gore prognoze u drugoj polovini godine po osnovu povećanja prihoda od PDV-a ka lokalnim zajednicama.

– Dok se sve to događa naše obveze na lokalnom nivou koje imamo prema stanovništvu, tako i drugim projektima, kasne – zaključio je Miličević.

Od ministrice financija Zore Vidović nismo uspjeli dobiti odgovor zašto je odliv novca iz republičkih kasa ka lokalnim zajednicama od PDV-a smanjen ako raste iznos novca koji je po tom osnovu prikupljen na razini BiH, jer nije odgovarala na naše pozive.

Prikupljeni novac

Prihodi od indirektnih poreza za dva dva mjeseca 2023. godine u BiH iznosili su 1,542 milijarde maraka i veći su za 120 milijuna KM ili 8,38 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

– Neto prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnika u prva dva mjeseca 2023. godine, a na razini BiH, entitetima i Brčko distriktu, iznosili su 1,173 milijarde KM i veći su za 54 milijuna KM u odnosu na isti period prošle godine – priopćeno je ranije iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(Glas Srpske)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube