Naslovna Izdvajamo Uhapšeni Vučetić bio je Dodikova desna ruka?!

Uhapšeni Vučetić bio je Dodikova desna ruka?!

0

Na osnovu potjernice Okružnog suda u Banjaluci od jula 2019. godine, Dragan Vučetić, nekadašnji savjetnik Milorada Dodika, uhapšen je u Bugarskoj 16. novembra, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, kao i na poslovnu prevaru. Iz opozicije tvrde da su istražni i pravosudni organi mogli da spriječe višemilionsku pronevjeru.

Dragan Vučetić, bivši direktor javnog preduzeća Nikola Tesla i nekadašnji savjetnik Milorada Dodika, uhapšen je godinama nakon što je za njim raspisana potjernica.

Podsjećamo, nakon što je dobio višemilionska sredstva, a što je odobrila Narodna skupština po hitnom postupku, kao i tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija,

Vučetić je obećavao masovnu proizvodnju električnih automobila koji će, kako je navodio, od Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu. Međutim od planiranog, ništa nije ostvareno, a Vučetić i novac su nestali.

Njegov nekadašnji šef podržava hapšenje:

„Pa i trebalo ga je uhapsiti. Svako onaj ko prekrši zakon, treba da bude priveden. Kao što znate, vlasti Republike Srpske su još rano, ranije dali potjernice za čovjekom koji je zloupotrebio određene položaje, imaćemo priliku da to dokažemo“, kazao je Dodik.

Iz opozicije tvrde da je u pronevjeri milionskih sredstava učestvovala i vlast.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović ističe da je dokaze o tome kako je Vučetić sredstva prebacivao na firmu koju jer osnovao u Njemačkoj i, kako tvrdi, na svoj privatni račun, prije devet godina dao Zoranu Tegeltiji, međutim reakcije nije bilo.

„Pa da smo srećna zemlja, već bi jedna marica i dva automobila inspektora iz Banjaluke bili u Bugarskoj i strpali bi Vučetića, molili Bugare i donijeli ogromne dokaze o pljački najmanje 17 miliona maraka. No vjerujem da policija Republike Srpske i pravosuđe sada radi na tome kako da mu daju alibi da ima njemačko državljanstvo ili na drugi nači da ga ne isporuče Republici Srpskoj, jer ako bi on prekršio „omertu“ – mafijaški zakon ćutanja, onda bi smo saznali koliko je dijelio para sa svojim šefom koga je savjetovao, Miloradom Dodikom, a koliko sa Zoranom Tegeltijom, čiji su zetovi bili desne ruke Draganu Vučetiću u pljački vijeka, kako bi se moglo nazvati to otimanje najmanje 17 miliona maraka“, Istakao je predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

IRB je Vučetiću odobrio kredit od dodatnih pet miliona KM, a radnici u Bileći su mjesecima štrajkovali zbog neisplaćenih plata. Stotine radnika ostalo je bez posla, planirano zapošljavanje novih radnika nije realizovano. Vlada se po ovom pitanju nije oglašavala, a Vučetić je nestao bez traga. Istražni organi trebalo je da reaguju na vrijeme, kažu u opoziciji.

„U to vrijeme kadar SNSD-a bio je ministar civilnih poslova  BiH, koji u tom momentu zna da Vučetić uzima državljanstvo Njemačke, onda je sve moglo praktično da se uradi u jednoj dobroj organizaciji države i da se osujeti takav plan pljačke i pokušaja bjekstva u drugu državu. Dakle SNSD zajedno sa svojim kadrovima, naravno i njihov partijski šef, znali su da će u pitanju biti prevara. Na kraju krajeva ta izjava u to vrijeme ministra finansija da se daju garancije na iznos od 12 miliona maraka i da će on lično da da garancije sa svojim kapitalom, govori o kakvoj vrsti prevare se napravilo to preduzeće“, kaže član SDS-a Vukota Govedarica.

Vlada je 25. marta 2014. godine smijenila Vučetića sa direktorske pozicije u preduzeću Nikola Tesla, a zvanični razlozi njegove smjene, kao i finansijski izvještaji ove firme, nikada nisu objelodanjeni.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube