Naslovna Najnovije UIO traži od Savjeta ministara još 63 miliona KM za kupovinu Radišićeve...

UIO traži od Savjeta ministara još 63 miliona KM za kupovinu Radišićeve zgrade

SARAJEVO  – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zvanično je od  Savjeta ministara BiH zatražila 63 miliona KM koliko joj nedostaje za kupovinu objekta od Mileta Radišića, saznaje CAPITAL.

UIO je Savjetu ministara uputila prijedlog izmjena i dopuna odluke o odobravanju projekta nabakve i izgradnje objekata UIO kojim je predviđeno da se taj novac obezbijedi iz budžeta za iduću i 2023. godinu.

Podsjećamo, UIO na raspolaganju ima 36 miliona KM za kupovinu zgrade za njeno sjedište u Banjaluci, ali je na oglas koji je raspisala krajem prošle godine stigla samo Radišićeva ponuda koji za traženi objekat Upravi ponudio za 98,5 miliona KM.

Iako je to daleko više od iznosa kojim UIO raspolaže i za koji je planirala kupiti poslovnu zgradu, rukovodstvo ove institucije, ipak, nije odbilo Radišućevu ponudu, već je odlučilo da novac traži iz budžeta.

Kako je rok za odgovor na Radišićevu ponudu isticao 30. juna, a UIO nije obezbijedila nedostajući dio novca od 65 miliona KM, dogovoreno je da Radišićeva ponuda ostane na snazi sve do kraja septembra ove godine, do kada u UIO vjerovatno očekuju da će uspjeti dobiti  zeleno svjetlo od Savjeta ministara.

Podsjećamo, Radišić je 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru.

Uslovi koje je zahtijevala UIO poklapaju se upravo sa onim čime Radišićev “Grand Trade” raspolaže u ulici Vuka Karadžića u Banjaluci.

Tražili su da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra grada Banjaluka, da ima 12.000 metara kvadratnih prostora, te parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata.

Inače, Vlada Republike Srpske je još 2005. godine ustupila na korištenje UIO dio poslovne zgrade u Banjaluci, na uglu ulica Bana Lazarevića i Vase Pelagića od 5.400 kvadrata. Nakon toga su u zakup uzeli i drugio dio zgrade.

CAPITAL