Naslovna Republika Srpska Ukinuta presuda pedofilu iz Laktaša za obljubu tri maloljetne sestre

Ukinuta presuda pedofilu iz Laktaša za obljubu tri maloljetne sestre

0

Vrhovni sud Republike Srpske ponovo je ukinuo presudu Draganu B. (25) iz Laktaša kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog obljube tri djevojčice mlađe od 15 godina i predmet je vraćen na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci.

Radi se o jednom od najšokantnijih slučajeva pedofilije, ikada otkrivenih u Republici Srpskoj, budući da su žrtve bile tri sestre (rođene 2005., 2007. i 2008. godine). Da sve bude još šokantnije optuženi je bio u ljubavnoj vezi s njihovom majkom M.J. (41), protiv koje je vođen odvojeni postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose sa Draganom B., piše UNA.

Sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović kaže da je presuda ukinuta nakon što je sud uvažio žalbu odbrane.

„Žalba odbrane je uvažena, presuda je ukinuta i predmet je vraćen Okružnom sudu u Banjaluci na ponovno suđenje“, rekla je Despotović.

Inače, Dragan B. je prvo bio osuđen na 19 godina zatvora, a tada se kao žrtva seksualnog zlostavljanja pominjala i četvrta, najmlađa sestra, koja je 2013. godište. Nakon ukidanja te presude tužilaštvo je odustalo od gonjenja Dragana B. za tu žrtvu, a razlog je bio to što istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom djelu.

Ostali dio optužnice je ostao neizmjenjen i nakon ponovljenog suđenja Dragan B. je oglašen krivim za tri krivična djela obljube nad djetetom mlađim od 15 godine, te za zadovoljene polnih strasti pred djetetom i osuđen na 17 godina zatvora i dvogodišnju zabranu prilaska žrtvama. Međutim i ta presuda je sada ukinuta.

Kako saznaje UNA, razlog za ukidanje je to što sud smatra da je činjenično stanje nepotpuno i pogrešno utvrđeno. To se prije svega odnosi na razliku u zrelosti između žrtava i optuženog, za koga je vještačenjem utvrđeno da ima nizak koeficijent inteligencije.

Inače, u optužnici se navodilo da je Dragan B. bio u ljubavnoj vezi sa majkom žrtava, te da je u odsustvu oca djece svakodnevno boravio u njihovoj kući, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično. Zlostavljanje se odvijalo od februara 2019. do februara 2020. godine kada je, prema optužnici, Dragan B. više puta imao seksualne odnose s djevojčicama u svojoj, ali i njihovoj kući. U nekoliko navrata se to dešavalo u vrijeme dok je majka žrtava bila u drugoj prostoriji kuće.

Zbog zaštite žrtava i osjetljivosti predmeta cijeli postupak je zatvoren za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: