Naslovna Izdvajamo Ukrajinci se počeli povlačiti iz Avdivke: Rusi žele zauzeti grad do 24....

Ukrajinci se počeli povlačiti iz Avdivke: Rusi žele zauzeti grad do 24. februara

0

Ukrajinska vojska je saopštila da je povukla vojnike iz jugoistočnog dijela grada Avdivke zbog eskalacije borbi.

Oleksandr Tarnavskij, komandant ukrajinskog jugoistočnog sektora, rekao je na Telegramu da su se ukrajinske jedinice povukle uz minimalne gubitke.
„U teškoj situaciji na frontu, kad samo ruševine i gomila srušene cigle ostanu od utvrde, naš prioritet je spasiti živote vojnika“, rekao je Tarnavskij.
Tarnavskij je opisao front u Avdivki kao „najužareniji“ na cijeloj liniji od oko 1.000 kilometara.
Ukrajinske trupe u Avdivki bore se s velikim nedostatkom municije dok ruske snage stežu obruč oko ovog istočnog grada u intenzivnom nastojanju Kremlja za pobjedom na bojnom polju. Vrijeme je kritično jer Rusija traži podizanje morala uoči druge godišnjice 24. februara od moskovske invazije na Ukrajinu punog opsega i predsjedničkih izbora u Rusiji u martu. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u četvrtak da ruske snage počinju nadjačavati ukrajinsku odbranu u istočnom gradu. Rekao je da je Avdivka u opasnosti da padne pod Rusiju, a za razvoj situacije okrivio je „u velikoj mjeri“ činjenicu da ukrajinskim snagama ponestaje granata.

Prema, Oleksandru Borodinu glasnogovorniku 3. jurišne brigade ukrajinske snage u gradu su nadjačane u omjeru sedam prema jedan.

Ruske trupe izvele su 33 napada na Avdiivku u posljednja 24 sata, saopštio je ukrajinski Glavni štab u petak. Ukrajinski zvaničnici nisu isključili potpuno povlačenje iz grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: