Naslovna Izdvajamo Ulažu 100 maraka za fabriku od 100 miliona KM

Ulažu 100 maraka za fabriku od 100 miliona KM

0

Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ planira da sa kineskom kompanijom „BNBM” formira zajedničko preduzeće za izradu gipsanih ploča. Procijenjena vrijednost investicije je 50 miliona evra, a dvije kompanije će, za početak, u njeno osnivanje uložiti 100 maraka.

Ugovorom o dugoročnoj saradnji između „RiTE Ugljevik” i „BNBM” Peking (Beijing New Building Materials Public Limited Company), koji tek treba da razmatra Skupština akcionara RiTE,  predviđeno je da dvije kompanije osnuju zajedničko preduzeće sa poslovnim nazivom „BNBM Eastern Europe doo Ugljevik“.

Planirana vrijednost investicije je 50 miliona evra, pri čemu će jedan dio investicije ugovorne strane uložiti kroz svoje uloge kapital u to preduzeće, a preostali dio bi bio obezbijeđen kroz aranžmane finansiranja.

Ugovorom je predviđeno da 90 odsto kapitala u toj firmi ima kineska kompanija, a 10 odsto RiTE „Ugljevik“.

„Početni osnovni akcijski kapital buduće fabrike bi iznosio 100 KM, od čega bi „BNBM“ uložio 90 KM, a RiTE “Ugljevik“ 10 KM. Dalje povećanje osnovnog akcijskog kapitala buduće fabrike bi se izvršavalo na osnovu odluka Skupštine članova društva o povećanju osnivačkog kapitala buduće fabrike“, navedeno je u ugovoru u koji je u posjedu CAPITAL-a.

Planirano je da buduća fabrika bude izgrađena unutar kompleksa RiTE „Ugljevik“ na osnovu ugovora o kupoprodaji zemljišta RiTE.

Takođe, RiTE bi se ovim ugovorim obavezala da pruži svu pomoć novoj firmi kako bi dobila najpovoljniju cijenu za snabdijevanje vodom i strujom.

Ugovor o dugoročnoj saradnji između RiTE „Ugljevik” i „BNBM” Pekinga u sklopu koga je izjava o pridržavanju razmatraće Skupština ancionara preduzeća na sjednici zakazanoj za 23. jul.

Direktor RiTE Čedomir Stojanović rekao je nedavno da bi nova fabrika po kapacitetu bila među najvećim u Evropi te da je planirano da ona bude izgrađena na rudničkom odlagalištu na površini od 125.000 metara kvadratnih i da zapošljava oko 100 radnika.

“Ova fabrika, koja bi trebalo da sa radom počne najkasnije za godinu dana, bila bi od ogromnog značaja, ne samo za Ugljevik nego i cijelu regiju, pa i Republiku Srpsku”, rekao je Stojanović.

(Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube