Naslovna Republika Srpska Bijeljina Umjesto pomoći, ministar Minić kažnjava Bijeljinu

Umjesto pomoći, ministar Minić kažnjava Bijeljinu

0

Kao što je to ranije i najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, otpočela je akcija provođenja inspekcijskog nadzora u svim domaćinstvima u kojima su vršene eutanazije svinja zbog afričke kuge, kako bi se utvrdilo poštovanje zabrane obnavljanja stočnog fonda.

„Dosadašnji podaci sa terena govore da su novčane kazne koje se za ovaj prekršaj pišu sve, samo ne simbolične. Naime, za posjedovanje samo jedne svinje kazna glasi na 500 konvertibilnih maraka, iako je jasno da je životinja nabavljena za konzumaciju u domaćinstvu, odnosno za prehrambene potrebe porodice, što dovoljno govori o represivnosti ovih mjera“, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Mi smo od početka apelovali na nadzorne organe da uzmu u obzir ozbiljnost svakog pojedinačnog počinjenog prekršaja, ali kako kažu, i činjenicu da su pojedini domaćini i po nekoliko mjeseci čekali isplatu odštete, dok neki još uvijek čekaju.

„Ukoliko je smisao obeštećenja Republike našla u tome da će se sva ta sredstva vratiti u republičku kasu pisanja ovakvih kazni, onda je apsurdno i bilo obeštećenje na prvom mjestu. Naravno, ovdje ne govorimo o onim uzgajivačima koji su nabavili veći broj grla namijenjen prometu, nego isključivo o onima koji su nabavili životinje za lične, odnosno porodične potrebe“, rekao je Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

Bitno je, kako kažu, napomenuti da se provođenje nadzora radi isključivo po nalogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkog kriznog centra i Republičkog inspektorata, dakle grad nije nalogodavac ovih inspekcijskih nadzora.

Takođe, kako naglašavaju, bitno je skrenuti pažnju na činjenicu da se prihod od naplate ovih prekršaja sliva u republičku kasu, a ne u kasu grada Bijeljine.

(BN) Foto: BN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: