Naslovna Najnovije Umrla prijateljica medicinske sestre koja je UKC RS DIGLA NA NOGE (FOTO)

Umrla prijateljica medicinske sestre koja je UKC RS DIGLA NA NOGE (FOTO)

0

Medicinska sestra Vanja Subašić, koja je na društvenim mrežama optužila rukovodstvo UKC Srpske za nestašicu lijekova neophodnih teško oboljelima, na svom Fejsbuku objavila je da je njena prijateljica preminula u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Nažalost! Tužna vijest! Moja prijateljica, lavica, majka, borac, pile malo, sićušno i dobro. Sinoć je preminula na odjeljenju! Slučajno saznadoh, jer sam zvala odjel da pitam sta bi trebalo danas da donesemo! Molim sve koji su donirali lijekove i novac, da se izjasne gdje i kako da im se isto vrati nazad. Ili, ako želite, da novac preusmjerite za sahranu ili porodici, navodi se u objavi.

Podsjetimo, Subašićeva je juče u video objavi na društvenim mrežama, poručila da UKC Srpske nikada nije imao gore rukovodstvo.

“Moja kolegica je onkološki pacijent, u teškom je stanju jer nema lijekova. Dobila sam spisak lijekova koje moram da nabavim – ja ili njena porodica, koji koštaju preko 300 KM i to samo za dan-dva. Za ležanje u bolnici teški pacijenti moraju imati po par hiljada maraka kako bi nabavili lijekove koji su im potrebni za liječenje. Ovo je strašno, kako žena da se oporavi. Žena je u teškom stanju, a mora da razmišlja kako nabaviti lijekove. Kažu – refundiraće”, rekla je između ostalog Subašićeva, naglasivši da je to strašno.

Iz UKC Srpske oglasili su se povodom njenog istupa, naglasivši da u ovoj zdravstvenoj našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege.

“Društvene mreže i medijski prostor nisu mjesto gdje se rješavaju interna pitanja ustanove, jer postoje jasno utvrđeni mehanizmi kojim se isti rješavaju. Kako bi javnost, a i naši građani, bili upoznati sa istinom, važno je naglasiti da, kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja RS sprovodi zajedničku javnu nabavku za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, pa tako i za UKC RS.  Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou”, saopštili su iz UKC RS, naglasivši da nemaju  namjeru da ulaze u lične motive i porive javnog istupanja pomenute radnice.

Iz UKC Srpske odgovorili na optužbe medicinske sestre

U našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je više od 1.000 na hospitalnom liječenju, a više od 3.000 ih se ambulantno pregleda.

Ovo su ranije danas poručili iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, reagujući na istup medicinske sestre Vanje Subašić, koja je u obraćanju putem snimka na društvenim mrežama naglasila da u UKC Srpske nema lijekova za onkološke pacijente, te da je rukovodstvo “dno dna”.

U UKC Srpske naglašavaju da društvene mreže i medijski prostor nisu mjesto gdje se rješavaju interna pitanja ustanove, jer postoje jasno utvrđeni mehanizmi kojim se isti rješavaju.

Dodaju da medicinski profesionalci ove zdravstvene ustanove neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata, što je posebno došlo do izražaja u uslovima pandemije.

“Kako bi javnost, a i naši građani bili upoznati sa istinom važno je naglasiti da kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sprovodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, pa tako i za UKC Srpske. Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou. Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd. Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek imaju pravo na refundaciju troškova od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske što i naša radnica vrlo dobro zna jer, kako je i sama rekla, u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži”, navodi se u saopštenju.

U UKC Srpske naglašavaju da, iz etičkih i moralnih razloga, nemaju namjeru da bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put „razvlače“ po medijskom prostoru, kako bi se „opravdali“ za svoj rad.

“Takođe, nemamo namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja izvijesne radnice. Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca sa nepotpunim informacijama ni u jednom momentu ne smiju da izgube povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sistem Republike Srpske”, poručuju iz UKC Srpske.