16.7 C
Banja Luka

Urgentni centar u Nišu nosiće ime HEROJA i ratnog hirurga, MIODRAGA LAZIĆA

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, Zoran Perišić, pokrenuo je proceduru za postavljanje biste doktora Miodraga Lazića u krugu ove ustanove, te dao saglasnost da počne procedura da Urgentni centar u tom gradu ponese ime ovog legendarnog ratnog hirurga, koji je prerano izgubio bitku sa virusom korona.

Doktora Lazića je smrt zatekla upravo na funkciji direktora Urgentnog centra, iz kog, iako mu je do penzije nedostajalo samo nekoliko mjeseci, nije želio da se povuče, već je ostao uz pacijente sve do kraja.

Neposredno potom, Nišlije su počele da prikupljanjem potpisa podržavaju ideju o tome, da najznačajnija zdravstvena ustanova u gradu ponese njegovo ime, pišu “Večernje novosti”.

Peticiju je potpisalo 11.000 sugrađana, a “Fejsbuk” grupa, koja je osnovana u njegovo ime, ima 53.000 članova sa prostora cijele bivše Jugoslavije.

Doktor Lazić, čuveni srpski hirurg, koji je tokom ratova devedesetih godina spasao na stotine života, preminuo je od posljedica virusa korona 14. aprila 2020. godine, a posthumno je odlikovan Karađorđevom zvezdom.

Bio je godinu dana ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini /juni 1991 – juli 1992/, a u Republici Srpskoj /septembar 1992 – februar 1996. godine/, za šta ga je tadašnji patrijarh srpski Pavle odlikovao Ordenom Svetog Save. U tom periodu je napisao autobiografsko djelo – “Dnevnik ratnog hirurga”.

U svojim posljednjim riječima, Lazić je naveo da mu čast nije dozvoljavala da se skloni, uprkos godinama i bolestima i da ne želi da ode tiho, već onako kakav je bio cijeli život.

Posljednja želja mu je bila da ga isprate pjesmom “Marš na Drinu”, a u oproštajnom pismu se potpisao kao doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here