Naslovna Izdvajamo Vakcinama u Srpskoj istekao rok, biće uništene u Beču

Vakcinama u Srpskoj istekao rok, biće uništene u Beču

0

Od ukupno 330.000 vakcina za borbu protiv virusa korona doniranih Republici Srpskoj kojima je istekao rok trajanja skoro 190.000 su donacija Austrije i riječ je o vakcinama “astra-zeneka”.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravstvo RS (IZJZ), u Republiku Srpsku je iz Austrije 13. avgusta stiglo i zaprimljeno tačno 188.590 doza vakcine “astra-zeneka”.

– Za 164.310 doza rok je istekao 31. oktobra, a za 24.280 doza vakcina rok je istekao 30. novembra 2021. godine – precizirala je portparolka Instituta Milka Mrđa.

Ono što je interesantno, a o čemu je nedavno pisao naš list predstavlja činjenica da se najbliža spalionica u kojoj se vakcine kojima je istekao rok mogu uništiti u skladu sa zakonom i strogim pravilima nalazi u Beču.

Iz IZJZ RS tada je potvrđeno za naš list da će vakcine biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada, te da je u toku javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada u koji spadaju i vakcine.

To praktično znači da će firma koja pobijedi na javnom pozivu IZJZ-a, vakcine kojima je istekao rok voziti na uništavanje u zemlju koja ih je donirala, a sve to će biti plaćeno budžetskim novcem preko IZJZ.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Duško Ivić kaže da je vlast u Srpskoj odgovorna za to što će biti uništeno 330.000 vakcina.

– Neadekvatno planiranje vakcinacije dovelo je do toga da moramo da uništavamo vakcine. Ne kažem da nije trebalo prihvatiti donirane vakcine, ali treba voditi računa i o tome šta je u donacijama. Moguće da neko svjesno donira neka medicinska sredstva kako bi drugi bili izloženi troškovima uništavanja – kaže Ivić.

Na pitanje da li smatra da je Austrija to uradila u slučaju vakcina “astra-zeneka”, Ivić kaže da ne želi to da tvrdi.

Poslanik PDP-a i član istog skupštinskog odbora Milan Švraka ne osuđuje vlast zato što je prihvatila donaciju, ističući da je svaka donacija dobrodošla, pogotovo kada je riječ o vakcinama, ali kaže da nije vođena odgovarajuća kampanja o potrebi vakcinacije.

– Nije dovoljno što u uglu TV ekrana stoji vakcinišite se i što je napravljeno nekoliko spotova. Čini mi se da je kampanja vođena pogrešno i da je više usmjerena protiv onih koji su protiv vakcina, umjesto da se vodila kampanja kojom bi se ljudima svakodnevno objašnjavalo zašto je dobro da se vakcinišu – kaže Švraka.

On dodaje da ne smatra vlast direktno odgovornom ni zato što je vakcinama istekao rok trajanja, pogotovo što je riječ o vakcinama “astra-zeneka”.

– Znamo da je protiv te vrste vakcina vođena globalna kampanja koju ne smatram opravdanom, ali ponavljam da je vlast podbacila u načinu animiranja građana o značaja vakcinacije – kaže Švraka.

Dozvole

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, u čijoj nadležnosti je zakonska legislativa o upravljanju otpadom, precizirali su da četiri pravna lica imaju dozvolu za upravljanje medicinskim otpadom.

– To su Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju i “Sveti Vračevi” u Bijeljini, zatim “Eko grup” iz Banjaluke i “Kemokop” iz Modriče – navedeno je iz ministarstva.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: