Naslovna Izdvajamo Valentin Incko potvrdio da odlazi iz BiH

Valentin Incko potvrdio da odlazi iz BiH

Nakon 12 godina provedenih u fotelji visokog predstavnika međunarodne zajednice u dejtonskoj BiH – odlazi li Valentin Incko!?

Sve do juče veteran u sarajevskom bijelom dvoru, pristrasni austrijski diplomata Valentin Incko “mirno je spavao”.

Ljetovao i zimovao u BiH, masno plaćen, duže od decenije.

A onda se naprasno probudio iz zimskog sna.

Za, matične mu države, agenciju – APA – potvrdio je šaputanje ovdašnje javnosti, da se za njegovu funkciju traži nasljednik. A za njega priprema – penzija!

– Dvanaest godina mandata na jednoj funkciji zaista je izvan svih standarda demokratije i već odavno postoje ideje da Incko ode s te funkcije u cilju demokratskog provjetravanja. S druge strane on je donio i dosta spornih odluka i imao je jedan dosta sporan pristup kada je u pitanju situacija u BiH – izjavio je Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

Realizator Ustava, što bi prema Dejtonu trebalo da bude visoki predstavnik, Incko je za Srbe postao simbolom raspirivanja mržnje i nepovjerenja, revitalizacije i podsjećanja srpskog naroda na strašne golgote iz prošlosti.

Olako se i “rado” prisjećao rođenog mu zemljaka Adolfa Hitlera i njegovih zločina, po šablonu sarajevskih mentora, gnusno poredio međunarodnim sporazumom potvrđenu Republiku Srpsku sa zločinačkom NDH.

Presuđivao je i prije sudova. Svojim djelima žrtve proteklog rata u BiH dijelio po nacionalnoj osnovi.

Bošnjačka stratišta posjećivao, srpska u širokom luku zaobilazio.

Tražio smjene demokratskom voljom naroda izabranih srpskih zvaničnika, spriječavao dolazak u Srpsku i u BiH – po njegovim mjerilima – nepodobnih.

A sa valjda “podobnim”, poput pripadnika vehabijskog pokreta Nešada Arnauta iz Karakaja, zagrljen se fotografisao.

Ovo je samo djelić opusa Inckove kvazi – diplomatije.

– On je jedan relikt prošlost i za sve osim za njega i njegovu porodicu bi bilo bolje da se što prije završi ova njegova ekskurzija – rekao je istoričar iz Beograda Čedomir Antić.

Tokom preduge “ekskurzije”, pristrasni diplomata – sedmi po redu u “bijelom dvoru” slijedio je matricu prethodnika. Bar na početku mandata.

Svi do jednog nametali su zakone, nedemokratski i neustavno mijenjali entitetske ustave, donosili budžete, statute gradova, suspendovali odluke CIK-a i mijenjali izbornu volju građana.

Osmislili su oko 900 različitih odluka, nekažnjeno zabranjivali rad izabranim narodnim tribunima i državnim službenicima uglavnom iz Srpske, ucjenjivali, prijetili, miješali se u rad zakonodavne i izvršne vlasti.

Opet na štetu uglavnom Srba i dijelom Hrvata.

I zbog toga, za Srbe i Hrvate nije dovoljno da ode samo Valentin Incko, već da se konačno zatvori OHR. I to je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jasno potcrtao u novembarskom obraćanju Savjetu bezbjednosti.

– Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, FBiH (50 odsto), na zajedničkom nivou BiH dvije trećine naroda hoće da visoki predstavnik ode, a on i dalje manipuliše sa Savjetom bezbjednosti, iznosi neistine na osnovu tapšanja po Sarajevu i, imam razloga da vjerujem, apanaža koje dobija za to – rekao je Dodik.

Svoju ulogu u kreiranj društvenih, političkih i životnih prilika u BiH Incko i prethodnici kontinuirano su oslanjali na Upravni odbor za sprovođenje mira. A tamo od Rusije, kao članice, odavno već OHR nema podršku.

– Već danas sazrelo je pitanje predaje čitave odgovornosti za sva dešavanja unutrašnjim političkim lokalnim zakonskim predstavnicima BiH. Već davno je trebao biti zatvoren ured visokog predstavnika. Već davno je BiH postala članica Savjeta bezbjednosti UN i zbog toga ne može biti sačuvan ovaj međunarodni protektorat – izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, navodi RTRS.

U Sarajevu međutim, za Inckom već nariču. Udruženim snagama – političari i mediji. I strahuju, upravo od uticaja Rusije.

Za vrijeme ministrovanja gradio je Kristijan Šmit, žalobno se prisjećaju, dobre odnose sa Rusijom. I sa Hrvatskom koja mu je dijelila priznanja.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić kojem je njemačka ambasadorka u BiH Merget Uber u četvrtak, a dan ranije i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, daleko od očiju javnosti, navodno saopštila namjeru Berlina da upravo Šmit bude Inckov nasljednik, sada se hvata za slamku spasa.

– Kako ćete vi dobiti saglasnost Rusije koja se zalaže za potpuno ukidanje institucije visokog predstavnika? Da li to znači da će se ući u neku trgovinu sa Rusijom na štetu interesa BiH? Ako se to desi na način da se Rusiji izlazi u susret i daju se tako krupni ustupci, onda je bolje da ništa ne diramo – rekao je Komšić.

No, od Komšića niko i ne traži da bilo šta “dira”. O tome odlučuju zemlje članice PIK-a. A njihov izbor verifikuje Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Analitičari vjeruju da Šmitova kandidatura znači želju Njemačke za neposrednijim uticajem na evrointegracione procese BiH, ali ne po naredbodavnom sistemu, već uz veću samostalnost domaćih aktera.

Vjeruju i da će Šmit, ako bude izabran, biti prelazno rješenje za potpuno gašenje OHR-a, svidjelo se to Sarajevu ili ne.

(Bl Portal)