Naslovna Najnovije Veber: Incko ličnom motivacijom nametnuo zakon. Dodik ne uživa podršku Vučića

Veber: Incko ličnom motivacijom nametnuo zakon. Dodik ne uživa podršku Vučića

0

– Incko je jednostrano i ličnom motivacijom donio odluku o uvođenju zakona o zabrani negiranja genocida, bez podrške Savjeta za implementaciju mira (PIC)… Dodik baš i ne uživa podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ide u potpunu konfrontaciju s Kancelarijom visokog predstavnika.

„Kristijan Šmit će, nakon 15 godina neutralizovanog Kancelarije visokog predstavnika u BiH, oživljavati rad te institucije i dati novi zamah međunarodnoj politici prema BiH, a koja je duže vrijeme bez političke strategije“, kazao je za O kanal Bodo Veber, politički analitičar iz Berlina.

Kada je u pitanju krizna situacija, odnosno blokada državnih institucija od političara i Republike Srpske, Veber smatra da će Kristijan Šmit, htio ili ne, morati ući u sukob i ići ka ponovnom uspostavljanju autoriteta Kancelarije visokog predstavnika.

– Dodik baš i ne uživa podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ide u potpunu konfrontaciju s Kancelarijom visokog predstavnika. Tako da predviđam da će se kriza i blokada s vremenom tiho riješiti, ali je malo prerano govoriti o raspletu. A svakako će ga biti. Nažalost, činjenica je da je opozicija u Republici Srpskoj dopustila da bude izigrana od vladajuće koalicije – ocijenio je.

Naglašava da je Incko jednostrano i ličnom motivacijom donio odluku o uvođenju Zakona o zabrani negiranja genocida, bez podrške Vijeća za provedbu mira (PIC).

– Nije to dio šire politike. A s obzirom na to u kakvom je stanju međunarodna politika i šta se desilo s Kancelarijom visokog predstavnika, ne čini se logičnim da visoki predstavnik u posljednjim danima svog mandata povuče takav potez. A da bi se taj potez suštinski implementirao, treba prvo rekonstruisati autoritet Kancelarije visokog predstavnika. To je nešto što tek predstoji pred novim visokim predstavnikom. Čak i ako je podržao takvu ideju, sigurno nije bio sretan. To je bio moralni čin Incka pred odlazak sa svoje funkcije – objašnjava Veber.

(Oslobođenje.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: