22.7 C
Banja Luka

Veći troškovi za struju opterećuju lokalni budžet

Predsjedništvo Saveza općina i gradova Republike Srpske konstatovalo je na današnjoj sjednici u Bijeljini da je potrebno održati zajednički sastanak Predsjedništva Saveza s predsjednikom Vlade i ministarstvom financija s ciljem pronalaženja mogućnosti da se lokalne zajednice nadoknade gubicima od indirektnih poreza.

“Savez opština i gradova Republike Srpske pripremio je analitički dokument `Platformu za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Srpske` s ciljem uspostavljanja ravnomjernijeg odnosa između prihoda koji se dijele između budžeta Vlade i opština i gradova”, saopšteno je iz Saveza opština i gradova Srpske. .

Predsjedništvo je obavijestilo Ministarstvo financija da je početkom 2023. godine došlo do određenih odstupanja procijenjenih prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju općinama i gradovima u odnosu na prihode koji su planirani.

U priopćenju se navodi da, osim pada očekivanih prihoda od PDV-a, znatno opterećenje za lokalni proračun predstavljaju i povećani troškovi električne energije za javnu rasvjetu.

Glavna tema današnje sjednice Predsjedništva Saveza općina i gradova Republike Srpske bila je „Informacija o troškovima električne energije za javnu rasvjetu i prihodima od indirektnih poreza u jedinicama lokalne samouprave“.

Predsjedništvo je razmatralo i primjenu Zakona o zaštiti od požara, kao i potrebu utvrđivanja reprezentativnosti Saveza općina i gradova Republike Srpske, kao zastupnika interesa lokalnih zajednica.

Predsjedništvo smatra da je nedopustivo da se posebni kolektivni ugovori za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave potpisuju bez Saveza općina i gradova Republike Srpske u vezi s čim je pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave.

Predsjedništvo se saglasilo da naredna redovna Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske bude održana tijekom maja.

(BN) 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here