21.7 C
Banja Luka

Veliki gubici: U hidrocentralama dobit pala za deset miliona KM

Sva proizvodna preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) prijavila su manju dobit u prvom kvartalu ove godine, a tri hidrocentrale u odnosu na isti period prošle godine imale su pad od 9,6 miliona KM.

Tako su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ za prvi kvartal ove godine imale dobit od 2,24 miliona KM, što je za skoro pet puta manje nego u istom periodu 2022 godine kada je ona iznosila 10,84 miliona KM.

Prihodi preduzeća su sa 26,5 miliona pali na 17,9 miliona KM, riječ je uglavnom o prihodima od prodaje dok su rashodi ostali na istom nivou od 15,34 miliona maraka.

Poslovanje „Hidroelektrana na Drini“ bilo je na čistoj nuli, za razliku od prvog kvartala 2023. godine kada je ostvarena dobit od 559.225 KM.

Ova centrala je imala pad prihoda za milion maraka, pa uz skromno smanjenje rashoda nije ni mogla do boljih rezultata.

Hidroelektrane na Vrbasu poslovale su u plusu od 1,71 miliona KM, što je za 430.000 KM lošiji rezultat od onog ostvarenog za period januar – mart prošle godine.

Preduzeće je smanjilo svoje rashode za 600.000 KM, ali je i priliv u kasu bio manji i to za milion marka, odnosno sa 6,9 na 5,9 miliona KM.

U Rudniku i termoelektrani (RiTE) Ugljevik su sa 5,9 miliona KM dobiti spali na 3,6 miliona, dok RiTE Gacko još nije objavio svoj finansijski izvještaj.

Međutim, direktor ERS-a Luka Petrović otkriva kako je i kod njih došlo do podbačaja rezultata za deset odsto.

On dodaje da je do podbačaja u centralama došlo zbog loše hidrologije, ali tvrdi da su rezultati u skladu sa planom.

„Na jučerašnji dan HE na Drini su ostvarile 89 odsto plana, HE na Trebišnjici 118 odsto, a HE Vrbas 62 odsto plana. Hidrologija je bila loša centrale su imale i neke druge terete“, kazao je Petrović.

(Capital)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here