23.7 C
Banja Luka

Vile, kuće, firme na članovima porodice: Ovo su plate i imovina Dodika i Viškovića

Biti najbogatiji, ne znači biti i najmoćniji, kao što ni biti najmoćniji, ne znači biti najbogatiji. To je i slučaj s platom i imovinom predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Prema javno dostupim podacima, predsjednik Srbije se može okarakterisati kao “najsiromašnijim” predsjednikom u našem regionu, ali njegova moć i uticaj sežu i daleko preko granica zemlje.

A kakva je situacija u Republici Srpskoj?

Milorad Dodik: Vile, kuće, ali i sankcije

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i aktuelni predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, na vlasti je od 2006. godine kada postaje predsjednik vlade Republike Srpske. U aprilu 2022. godine Velika Britanija uvela mu je sankcije zbog narušavanja legitimiteta i funkcionisanja BiH. Sankcije uključuju zabranu putovanja u Veliku Britaniju i blokadu imovine u toj zemlji. Prethodno su mu sankcije izrekle i Sjedinjene Američke Države, piše Forbs.

Dodikovi finansijski podaci uključuju različite izvore prihoda, među kojima su prihodi od poljoprivrede i izdavanja kuće. Trenutna plata za obavljanje funkcije predsjednika RS nije poznata, no za istu poziciju u prethodnim mandatima od 2010-2014, te 2014-2018, primao je platu od 3.932 KM, odnosno 4.913 KM.

Za vrijeme mandata u Predsjedništvu BiH, Dodik je primao platu od 6.324 KM.

Dodikova porodica posjeduje različite kompanije sa širokim spektrom poslovnih aktivnosti:

Sin Igor:

– Fruit Eco d.o.o. – Igor Dodik je suosnivač kompanije koja se bavi voćarstvom sa sjedištem u Gradišci. Kompanija je ostvarila prihod od 1.812.193 KM.

– Leomax International d.o.o. – Igor Dodik je vlasnik kompanije koja se bavi posredovanjem u trgovini raznovrsnim proizvodima sa sjedištem u Banja Luci. Kompanija je ostvarila prihod od 126.223 KM.

Igor Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kćerka Gorica:

– Trinity Media & Consulting d.o.o. – Gorica Dodik je osnivačica ove agencije za promociju (reklamu i propagandu) sa sjedištem u Laktašima. Kompanija je ostvarila prihod od 44.000 KM.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here