Naslovna Izdvajamo Višegodišnji proces propadanja zaustavljen: SDS pokazuje znakove ozdravljenja

Višegodišnji proces propadanja zaustavljen: SDS pokazuje znakove ozdravljenja

SDS je u proteklih nekoliko godina više ličio na ishabanog trabanta, nego na politički subjekt koji treba da predvodi opoziciju ka pobjedi nad mafijaškim režimom na čijem se čelu nalazi Milorad Dodik.

Nakon poraza opozicije na opštim izborima 2018. godine, SDS je napustio ne mali broj narodnih poslanika.

Ti odlasci su kratkoročno napravili političku štetu SDS-u. Međutim, dugovoročno će se pokazati da je odstranjenje tih „kancerogenih“ elemenata najbolja stvar koja se mogla desiti toj stranci.

Najbolji primjer za to su Željko Babić i Milan Tubin, narodni poslanici izabrani na listi SDS-a. Njihov odlazak iz SDS-a je, već sada se pokazuje, donio dosta toga pozitivnog za lokalne organizacije SDS-a u Laktašima i Prijedoru.

Milan Tubin je godinama sputavao SDS u Prijedoru. Česti ispadi, podstaknuti alkoholom i jačin „stimulansima“, od stranačkih prostorija SDS-a u Prijedoru su udaljavali svakog iole normalnog čovjeka.

Nakon odlaska Tubina rukovodstvo SDS-a je na sjednici Predsjedništva SDS-a, održanoj 01.04.2021. godine, donijelo odluku o raspuštanju Gradskog odbora SDS-a Prijedor, kao i odluku da za povjerenika te organizacije bude imenovana dr Maja Dragojević Stojić.

Radi se o mladom i izuzetno kvalitetnom kadru, koji je do sada bio u sjenci neuračunljivog Tubina.

Nema sumnje da je dr Maja Dragojević Stojić budućnost SDS-a, zbog čega rukovodstvo te stranke treba da joj odriješi ruke za čišćenje mulja koji je iza sebe ostavio Tubin u stranačkoj organizaciji SDS-a u Prijedoru.

To se, primarno, odnosi na pojedine odbornike SDS-a u Skupštini Prijedora, koji su izrazili nezadovoljstvo odlukom stranke da za povjerenika za Prijedor imenuje Stojićevu.

Slična situacija je i u organizaciji SDS-a u Laktašima.

Željko Babić je u proteklim godinama uspio da iz te opštinske organizacije ukloni veliki broj mladih i kvalitetnih kadrova, koji su pod njegovim pritiskom morali da potraže utočište u drugim strankama.

Tako je prije nekoliko dana ozvaničen povratak Aleksandra Trninića u SDS, koji je za odbornika u laktaškoj Skupštini izabran na listi SPS-a. Uz njega, u SDS su prešla još dva odbornika, tako da trenutno odbornički klub SDS-a u Laktašima broji osam odbornika.Isključenjem Babića iz SDS-a stvoren je prostor za povratak tih odbjeglih članova u svoju matičnu stranku.

Prijedor i Laktaši su obrazac koji treba da slijedi rukovodstvo SDS-a, ukoliko želi da tu stranku vrati na stare staze uspjeha.

Već sada je evidentno da opozicija neće moći da u Narodnoj skupštini Republike Srpske skupi dovoljan broj poslanika za rušenje Vlade RS predvođene Balvanom koji se odaziva na ime Radovan Višković.

To praktično znači da je za SDS nebitno sa koliko će narodnih poslanika dočekati opšte izbore 2022. godine. Za SDS je bolje da ostane na pet čestitih i odanih narodnih poslanika, nego da nastavi da politički djeluje sa potencijanim papcima koje će kupovati Milorad Dodik.

Nema sumnje da je prelomni momenat, kojim je otpočet proces „ozdravljenja“ SDS-a, bio dolazak Milana Radovića u tu stranku.

 

Milan Radović

Iako su mnogi u SDS-u gledali sa skepsom na njegov ulazak u SDS, ali i izvan njega, poslije samo četiri mjeseca se pokazalo da se radilo o punom pogotku.

To se posebno vidi na primjeru Banjaluke. Na proteklim lokalnim izborima SDS je u tom gradu dobio sramnih 4,03 % (3.864 glasova).

U tekstu pod nazivom “Najnovije istraživanje javnog mnjenja za Grad Banjaluku: Težak pad SNSD-a; Veliki rast PDP-a; Povratak SDS-a…”, (10.04.2021.), objavio sam da SDS prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja u Banjaluci ima podršku od 9,8 %.

Takav rezultat je posljedica rada na obnavljanju stranačke infrastrukture SDS-a u tom gradu, pod palicom Radovića. On je uspio da sakupi ozbiljan tim od 51 imena, među kojima su ne samo dva narodna poslanika i jedan odbornik SDS-a, nego i nekoliko uglednih univerzitetskih profesora.

 

Mirko Šarović i Milan Radović

 

Zahvalnost za dolazak Radovića u SDS članovi i glasači te stranke duguju isključivo Mirku Šaroviću, predsjedniku te stranke.

 

On je, uprkos protivljenju jednog dijela rukovodstva SDS-a, prije četiri mjeseca širom otvorio vrata SDS-a za ulazak Radovića.

 

Vrijeme će pokazati da je Šarović tim potezom ne samo spasio stranku od nestanka sa političke scene, nego i postavio zdrav temelj za pobjedu opozicije 2022. godine.

SDS-u je očigledno trebala „šok terapija“ u vidu dovođenja zvučnog imena, jer je time pokazano da se iz SDS-a ne samo odlazi, nego i u tu stranku dolazi.

Pozitivan efekat ulaska Radovića u SDS je primjetan i van Banjaluke.

Više izvora iz SDS-a mi je potvrdilo da je Radović najzaslužniji kako za priključenje SDS-u tri pomenuta odbornika u Laktašima, tako i za povratak Đorđa Milićevića u SDS.

 

Đorđe Milićević, pristupanje SDS

Radi se o harizmatičnom načelniku opštine Šamac, koji je na proteklih nekoliko izbora ponizio SNSD u toj opštini.

Milićević je najbrutalni poraz SNSD-u nanio upravo na proteklim lokalnim izborima, kada je pobijedio SNSD-ovog kandidata sa razlikom od 3.335 glasova.

 

Ništa bolje nije prošla ni odbornička lista SNSD-a, jer je Milićević tu sektašku listu sveo na mizernih 18,73 %.

Protekli izbori su iznjedrili i nekoliko mladih lokalnih lidera, koji će u narednim godinama činiti okosnicu SDS-a. To su Ljubiša Petrović (Bijeljina), Jovica Radulović (Modriča) i Zoran Vidić (Brod).

 

Mladi načelnici SDS-a

Pored njih, treba istaći i Vladu Kovačevića (Derventa) i Milana Aleksića (Prnjavor), koji su valjano uzdrmali SNSD u tim opštinama.

SDS je na proteklim izborima zadržao neka od svojih tradicionalnih uporišta, uključujući i ono najjače – Teslić.

 

Milan Miličević

Dr Milan Miličević, načelnik te opštine, već godinama ponižava Crvenu Sektu na izborima. Ne treba zaboraviti da se radi o opštini iz koje dolazi Željka Cvijanović.

Ta činjenica, kao i ogromne količine novca, pa čak i dovođenje kriminalaca u toku izbora, nisu pomogli Crvenoj Sekti da pobijedi SDS u Tesliću.

 

Moglo bi se reći da je Miličević utjerao strah u kosti ne samo lokalnim SNSD-ovcima, nego i samom Miloradu Dodiku.

U ovom momentu je najizglednije da će Miličević i Cvijanovićeva biti protivkandidati za poziciju člana Predsjedništva BiH.

 

Željka Cvijanović i MIlorad Dodik

 

Nema sumnje da će u tom dvoboju Miličević nadmoćno pobijediti Cvijanovićevu, kako u samom Tesliću tako i u ostatku Republike Srpske. Upravo je to razlog zbog kojeg Dodik insistira da se mijenja Izborni zakon BiH, na način da izabrani predsjednik Republike Srpske bude istovremeno i član Predsjedništva BiH.

 

(Slobodan Vasković)