Naslovna Republika Srpska Višegrad: Referendum je uspio, mi više nećemo čekati

Višegrad: Referendum je uspio, mi više nećemo čekati

0

Mi više ne čekamo i zakazujemo sjednicu skupštine opštine Višegrad na kojoj ćemo preliminarne rezultate Komisije za opoziv pretvoriti u konačne.Više od godinu i po dana Višegrad je crna tačka na političkom nebu Republike Srpske zahvaljujući samovolji načelnika opštine Mladena Đurevića i njegovog SNSD, kažu odbornici Skupštinske većine, koji ističu da prvi čovjek grada malverzacijama sa Republičkom izbornom komisijom pokušava da poništi i rezultate opoziva.

Referendum za opoziv načelnika je uspio, Đurević je izgubio podršku građna, uzdao se u glasove putem pošte i na njima je bio u minusu a onda su usledile njegove žalbe Opšinskoj izbornoj komisiji, pa Republičkoj izbornoj komisiji koja taktizira i ne donosi odluku.

RIK je žalbu SNSD iz Višegrada po pravilniku trebalo da riješi u toku od 48 sati a od njihovog prijema je prošlo sedam dana.

“Mi više ne čekamo i zakazujemo sjednicu skupštine opštine Višegrad na kojoj ćemo preliminarne rezultate Komisije za opoziv pretvoriti u konačne. Već nekoliko puta Republička izborna komisija je prekršila zakon, što se tiče naknadne izmjene pravilnika u smislu propusta koje su napravili za odgovore na prigovore i Skupštinska većina je prinuđena da pokrene tužbe i krivične prijava prema njenim članovima”, rekao je na press konferenciji odbornik Pokreta za Višegrad Mile Lakić.

On je dodao da volja naroda je nešto što se mora poštovati i tih 2.800 glasova , odnosno 138 više za opoziv nego protiv njega , pokazali su da Mladen Đurević nije više načelnik opštine.

“Ukoliko Republička izborna komisija ne prihvati odluku Skupštine opštine mi ćemo svim dozvoljenim ii nedozvoljenim sredstvima izvesti građane na ulicu, blokiraćemo grad kako bi spasili jasno izraženu volju glasača jer ovdje ne smije da se desi postizborna krađa. U toj borbi će nam se pridružiti i poslanici u Narodnj skupštini Republike Srpske”, rekao je potpredsjednik OO SDS Brane Smiljić.

Smiljić je poručio građanima da više ne nasjedaju Đurovićevim lažima i podmetanjima jer on nije više načelnik opštine Višegrad.
Odbornik DNS Srpko Baranac kaže da su 12.juna građani na referendumu rekli svoje.

“Sve iza toga podsjeća na Sjevernu Koreju i tamošnju diktaturu. I nisu ovdje građani načelniku Đureviću džaba dali nadimak Kim . Njegovi postupci podsjećaju na diktatorske režime kao i činjenje i nečinjenje Republičke izborne komisije. S obzirom da RIK sve radi protiv zakona da bi spasio Đurevića biće odgovoran za sve buduće što će se dešavati u ovom gradu”, zaključio je Baranac.

U skupštinskoj većini kažu da je i za svih 11 odbornika koji je čine prekipilo i da su uputili molbu Republičkoj izbornoj komisiji da oduzme mandat načelniku Đureviću i spasi građane od neizvjesnosti a opštinu od daljeg propadanja.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: