Naslovna Najnovije Višković naredio da se pojača kontrola cijena goriva

Višković naredio da se pojača kontrola cijena goriva

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naložio je danas Inspektoratu Republike Srpske da pojača kontrole cijena goriva na svim benzinskim pumpama u Srpskoj.

Podsjetimo, „Nezavisne novine“ u prethodnih nekoliko dana su izvještavale o cijenama goriva kako na svjetskom tržištu, tako i u Republici Srpskoj, a na pojedinim benzinskim pumpama primjetna su manja sniženja, praćena stanjem na globalnom nivou, ali je većina pumpi i dalje ostala pri istim cijenama.

Prema dole prikazanom grafikonu, cijena barela nafte 2014. godine iznosila je 102,34$ a cijena dizela na pumpama u BiH iznosila je od 2,20 KM do 2,29 KM. Sada kada je cijena barela jeftinija za oko 23$, na našim pumpama cijene su drastično veće i iz dana u dan variraju. Tako da se trenutno na pumpama litra dizela kreće od 3,20 KM do 3,29 KM.

Gorivo od 2010. godine nikada nije bilo jeftinije na svjetskoj berzi, ali nikada ni skuplje na benzinskim pumpama Bosne i Hercegovine. Da li će Vlada Republike Srpske, pa i sam premijer Višković išta poduzeti po ovome pitanju, ostaje da vidimo. Pod hitno je potrebno ograničiti maržu na gorivo, nedopustivo je da se „pumpadžije“ enormno bogate u ovako teškim vremenima kada influacija cijena skače iz dana u dan.

Takođe, po nalogu premijera Viškovića, republički inspektori su na terenu i po pitanju kontrole cijena u marketima i tržnim centrima.

A po ovom osnovu, od početka novembra izdata su čak 32 prekršajna naloga zbog prekoračenja marži na osnovne životne namirnice, a izrečene su kazne u iznosu od 237.000 KM.

Vijesti Srpske

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube