Naslovna Najnovije Višković obećao nove mjere, ali za narednu godinu

Višković obećao nove mjere, ali za narednu godinu

0

Vlada Srpske ponovo najavljuje i obećava nove mjere za privredu. Ovaj put Premijer Srpske najavio je smanjenje stopa poreza i doprinosa i uvođenje minimalne zarade za svaku granu privrede, a sve to bi tebalo da zaživi naredne godine. Postavlja se pitanje da li će takve mjere imati posljedice i kakvu korist će imati radnici od tih mjera.

Čini se da Vlast u Srpskoj već odavno ima oproban recept davanja obećanja u izbornim godinama pa je tako još jedno obećanje u nizu stiglo od predsjednika Vlade Radovana Viškovića. Najavio je smanjenje trenutnih stopa poreza i doprinosa koje će biti takvo da neće biti oštećeni ni država ni poslodavci, a da će povećanjem plata profitirati zaposleni.

„Da nije bilo pandemije virusa korona i ukrajinske krize, već bi bila definisana najniža zarada u određenoj grani. Ne možemo u istu ravan staviti kožu i tekstil i, recimo, elektroprivredu, bankarstvo, građevinu ili prerađivačku industriju. Biće propisano da svaka grana ima neku svoju minimalnu zaradu na koju će plaćati poreze i doprinose“, rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

U republičkom Savezu sindikata kažu da su za tu informaciju čuli iz medija i da je zato potrebno da se svi socijalni partneri sastanu da bi se vidjelo da li takve mjere idu u prilog pobošljanja prava radnika i koje bi mogle biti posljedice.

 „Smanjenje zbirne stope doprinosa treba da ide na povećanje plata radnika i to je ono na čemu Savez sindikata duži vremenski period insistira da svako rastrerećenje ide u korist povećanja plata ali da to povećanje ne može biti samo to nego da se plate moraju povećati prvenstveno iz dobiti poslodavaca koje su u prethodnoj godini bile 2 milijarde i 400 miliona dobiti i da se taj dio kolača dio dobiti mora prebaciti i na plate radnika“, kaže Goran Stanković, Savez sindikata RS.

Poslovna zajednica smatra da bi uvođenje minimalnih poreskih osnovica za određene grane privrede bilo jedna od mjera borbe protiv sive ekonomije.

 „Mi i dalje očekujemo smanjenje zbirne stope doprinosa iako smo u prošloj godini to smanjili na 31% po tome RS je u dosta povoljnijem položaju u odnosu na druge zemlje. Naši prijedlozi idu dalje u smjeru smanjenja oporezivanja najnižih plata u RS, u tom segmentu predložili smo da se ide u pravcu kao što to rede Crna Gora i Hrvatska gdje je oporezivanje najniže plate duplo manje u odnosu na ostale plate“, smatra Saša Aćić, Unija poslodavaca RS.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je situacija takva da nema smisla da doprinosi za one koji su u niskoprofitabilnim sektorima,kao što su koža i tekstil, budu identični sa onima u bankarstvu i osiguranju.

 „Ne zarađuje isto bankarski sektor, sektor osiguranja kao što je to poljoprivreda ili uslužna djelatnost tako da bi doprinosi morali biti ili smanjeni kao što je bilo nekada na 51% ili diferencirani različiti a onaj čiji sektor zarađuje veće profite izarade mora da plati više jer to je normalno u jednoj socijalno odgovornoj državi. Taj prijedlog je dobro došao ali gospodin Višković je rekao da ćamo imati od 1. aprila ukinutu akcizu pa je nemamo tako da je sad pitanje šta će zaista da bude“, ističe Zoran Pavlović, ekonomista.

Socijalni partneri u Srpskoj već mjesecima ne mogu da nađu zajednički jezik ni kada je riječ o povećanju najniže plate. I dok Savez sindikata insistira da ona bude povećana treći put ove godine, poslodavci ističu da za to nema prostora i da bi to dovelo do masovnih otpuštanja. Ipak,uprkos protivljenju poslovne zajednice, sredinom maja ove godine Vlada RS je iznenada prelomila i posegla za novim rastom minimalca na 650 maraka.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: