Naslovna Izdvajamo Višković uvjeren: Srpsko jedinstvo niko neće srušiti

Višković uvjeren: Srpsko jedinstvo niko neće srušiti

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković vjeruje da neće doći do rušenja srpskog jedinstva postignutog nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o kažnjavanju „negiranja genocida“.

„Vjerujem da će sve stranke iz Srpske znati da provjere informacije koje dolaze iz Sarajeva prije nego što donesu bilo kakvu odluku… Došli smo do crvene linije ispod koje niko nema pravo da ide“, istakao je Višković za „Politiku“.

On je naveo da to u praksi znači da Inckove odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku Republike Srpske, pa institucije Srpske neće postupati po tom zakonu.

Višković je istakao da se sve političke stranke pridržavaju zaključaka koje je donijela Narodna skupština kao opravdanu reakciju na Inckov zakon, ali je ukazao da to postignuto srpsko jedinstvo smeta nekim faktorima iz Sarajeva, pa spinovima pokušavaju da ga naruše.

Ne vidi, kako je rekao, nijednog predstavnika iz bilo koje partije u Srpskoj koji bi sebi mogao da dozvoli luksuz da ugrozi interese Republike Srpske, te smatra da bi bilo korektno da se razgovara ako se pojave neke nejasnoće, a ne da se ishitreno pribjegne nekom potezu koji bi naštetio srpskim interesima.

Višković ne očekuje da to što srpski predstavnici u institucijama BiH ne učestvuju u radu može da ima bilo kakve negativne posljedice po funkcionisanje Republike Srpske u tehničkom smislu, ali je napomenuo da je Narodna skupština definisala da mogu učestvovati u slučajevima kada može nastati šteta po Srpsku.

„Nećemo dozvoliti da našim nedolaskom proizvedemo štetu po Republiku Srpsku“, rekao je Višković i dodao da srpski kadrovi pomno analiziraju sve sjednice, sastanke, dnevni red u zajedničkim organima.

Na pitanje da li bi moglo biti nekih bezbjednosnih izazova, Višković je odgovorio da je sigurno da se neće postupati po zahtjevima, koji po tom osnovu budu išli prema MUP-u Republike Srpske i drugim institucijama Srpske.

(Srna)