28.7 C
Banja Luka

Vlada će zasjedati 2. maja u Srebrenici, rukovodstvo Srpske položiće cvijeće u Potočarima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Vlada Srpske zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno republičko rukovodstvo, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

Dodik je rekao da Srpska neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, jer je sve što je u njoj napisano laž.

On je istakao da iz tog razloga Srpska nema namjeru da stavlja u školske udžbenike nametnutu priču o genocidu, niti će obilježavati taj dan kako drugi žele, ali je spremna da Bošnjake pozove na život u miru.

„Ali, BiH na bazi toga da se jedan narod u njoj kvalifikuje kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može da živi“, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Dodik je naveo da se Srpska ne odriče Srebrenice kao svoje lokalne zajednice i prihvata dešavanja u tom mjestu 1995. godine kao zločin.

„Ako nam bude pružena prilika 2. maja ćemo odnijeti vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bi mogao da prođem kao /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi saučešće, a dobio je kamen u glavu i niko za to nije odgovarao“, rekao je Dodik.

On je dodao da će u Generalnoj skupštini UN vjerovatno više od 40 zemalja biti protiv Rezolucije o Srebrenici, a oko 80 uzdržanih, što je skoro dvotrećinska većina koja nije „za“.

„Broj onih koji su `za` je daleko manji od onih koji su protiv i uzdržani, što bi po važećem načinu odlučivanja u UN trebalo da znači da rezolucija nije dobila podršku. Međutim, to će Amerikanci, kao i uvijek, prilagoditi samo sebi“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je problem odnos bosanskih muslimana prema događajima i narodima u BiH, jer kao narod koji sebe smatra većinskim trebalo bi da budu zainteresovani za BiH, a rade sve da učine gotovo neizdrživom poziciju jednog naroda.

„Iz tog razloga mi nećemo da budemo sa vama. Spremni smo da svakom Bošnjaku koji želi da živi u Srpskoj damo i veća prava nego što bi imala srpska zajednica, a vi ste spremni samo da klevećete, lažete“, rekao je Dodik za Srnu.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here