24.7 C
Banja Luka

Vlada favorizuje UKC: Višković daje Đajiću 18 miliona maraka

Koliko Vlada favorizuje UKC govori i podatak da prema drugim zdravstvenim ustanovama nisu bili ni izbliza toliko darežljivi, pa nekolicina bolnica i domova zdravlja koje su dobile sredstva kroz grantove nisu ni sve zajedno dobile sumu novca koju je dobio sam UKC RS.

Podsjetimo, da Vlada RS na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem ne štedi na UKC RS govori i činjenica, a o čemu je CAPITAL pisao, da su nedavno odlučili izdvojiti više od pet miliona maraka za opremanje Klinike za kardiohirurgiju UKC RS. To ne bi bilo čudno da potpuno opremanje te Klinike, u iznosu od skoro 20 miliona, nije ugovoreno s pet privatnih firmi prije tri godine, a prošle godine klinika i zvanično predstavljena javnosti.

3,7 miliona maraka za šest bolnica

Vlada je ovaj put putem granta dodijelila i 3,7 miliona KM za šest zdravstvenih ustanova i to bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu 851.710 maraka, bolnici „Mlječanica“ u Kozarskoj Dubici 89.950 KM, Zavodu „Dr Miroslav Zotović“ 1,4 miliona KM, bolnici u Trebinju 376.320 maraka, bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru 556.220 KM, te Univerzitetskoj bolnici u Foči 504.140 KM.

Za pomenutih 3,7 miliona koji se dodijeljuju za ovih šest ustanova nije navedeno u koje svrhe će ta sredstva biti korištena.

Za građevinsku dozvolu u Doboju 3,3 miliona KM

Bolnica „Sveti apostol Luka“ u Doboju je od Vlade dobila 3,3 miliona maraka za finansiranje građevinske dozvole koja će služiti za izgradnju i opremanje nove bolnice u ovom gradu.

Zaboravljen nije ni Institut za javno zdravstvo RS koji je za sufinansiranje dijela aktivnosti stručnih službi ove ustanove dobio 332.227 KM, dok im je za finansiranje obavezne imunizacije dodijeljeno 2,2 miliona maraka.

Za izmirenje obaveza po osnovu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih 13 domova zdravlja je dobilo 346.582 KM.

Iz Budžeta BiH 3,7 miliona maraka

Na četiri bolnice i jedan dom zdravlja raspoređeno je 3,7 miliona KM za saniranje ekonomskih šteta izazvanih posljedicama koronavirusa, a ova sredstva izdvojena su iz Budžeta institucija BiH, a Vlada RS je odlučila na koji način će ona biti raspodijeljena.

Tako je bolnica „Sveti vračevi“ u Bijeljini dobila 1,7 miliona KM, Bolnica Nevesinje 600.000 maraka, bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu 520.000 KM, Bolnica Gradiška 550.000 maraka, te Dom zdravlja u Banjaluci 330.000 KM.

(Capital)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here