20.7 C
Banja Luka

Vlada Srpske nastavlja da nas preskupo zadužuje

Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo finansija, nastavljaju da zadužuju Republiku mnogo skuplje nego što federalna Vlada na berzi zadužuje Federaciju.

Početkom marta Republika Srpska je na Banjalučkoj berzi prodala 40.000 obveznica, u budžet slila 40 miliona maraka, ali po efektivnoj kamatnoj stopi od čak šest odsto. Rok dospijeća je pet godina, uz godišnju isplatu kamate.

S druge strane Federalno ministarstvo finansija na aukciji putem Sarajevske berze 28. novembra prošle godine prodajom obveznica prikupilo 9,9 miliona KM uz kamatnu stopu od 3,741 odsto i rokom dospijeća dvije godine.

Prije toga, septembra prošle godine prodali su 40 miliona KM po prosječnoj kamatnoj stopi od 2,853 procenta.

Dok spremaju novu aukciju obveznica u ovom mjesecu, Vlada FBiH je juče na Sarajevskoj berzi obavila 75. aukciju trezorskih zapisa (kratkoročno zaduženje) metodom višestrukih cijena. Planirali su da emituju 30 miliona KM, a ostvarili su 28.450.000 KM.

Prosječna kamatna stopa 3,5579 odsto. Datum dospijeća isplate trezoprskih zapisa je 18.09.2024. godine. Poređenja radi, na Banjalučkoj berzi 26. februara obavljena je aukcija trezorskih zapisa RS kojima je prikupljeno 17,5 miliona KM po kamati od 4 odsto.

Vlada FBiH 25. marta planira da proda 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici i tako prikupi 30 miliona maraka.

Ministarsvo finansija Republike Srpske javnost ubjeđuje da Srpska finansijski dobro stoji.

Pohvalili su se da je agencija za ocjenu kreditnog rejtinga „Moodu’s Investors Service” izvršila analizu finansijskog stanja Srpske, te potvrdila kreditni rejting „B3 sa stabilnim izgledima”, što ukazuje da je „Republika Srpska zadržala povoljne indikatore ekonomske stabilnosti“.

B3 rejting imaju još Togo, Mongolija, Svazilend, Tadžikistan, Kirgistan i Kongo. Dok Namibija i Albanija bolje stoje na B1, a Ruanda i Kambodža su na B2, piše Srpskainfo.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here