Naslovna Republika Srpska Vladajuće stranke blokiraju izmjenu Izbornog zakona za 2022.

Vladajuće stranke blokiraju izmjenu Izbornog zakona za 2022.

Taktika vladajućih stranka da za javnost prave predstavu kako našto rade i pokušavaju, dok u suštinu koče svaku promjenu, najbolje se ogleda kroz izmjene Izbornog zakona BiH koje godinama tavore u istom mjestu. Stvarni razlog blokade jeste činjenica da nikakva izmjena Izbornog zakona koja bi obezbjedila veću legitimnost izbornog procesa aktuelnim vladajućim strankama ne odgovara.

Razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH po svemu sudeći nastaviće se kroz interresornu radnu grupu koja tek treba da bude formirana pod okriljem Parlamenta BiH, što će sasvim sigurno usporiti taj proces i veliko je pitanje da li će izbori 2022. godine biti održani po novim pravilima.

Jedina promjena na kojoj uporno insistira HDZ tiče se njihove želje da obezbijede da sami sebi izaberu člana Predsjedništva BiH, ali i Klub Hrvata u Domu naroda parlamenata FBiH i BiH.

S druge strane, predstavnici bošnjačkog naroda nisu zainteresovani za izmjene u smjeru koji traže Hrvati, insistirajući na tome da se prije toga izmijeni Ustav BiH, ali da se sve prebaci na parlament BiH i interresornu radnu grupu koja bi bila formirana jer tako traže predstavnici međunarodne zajednice.

Inače, još nije donesena ni odluka o formiranju interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona u BiH, što je posao koji može trajati mjesecima, a ako uzmemo u obzir da se u godini izbora ne mogu mijenjati izborna pravila nije teško zaključiti da će se i u 2022. godini izbori održati po starim pravilima. Posljednja interresorna radna grupa koja se bavila izmjenama Izbornog zakona, i to daleko lakšim nego što se traži sada, formirana je 2015. godine, a posao je završila tek krajem 2017.

Ono što je još jedan problem jeste i to što međunarodna zajednica, a i Bošnjaci, insistiraju na tome da u interresornoj radnoj grupi učestvuju predstavnici Centralne izborne komisije, a o čemu partije koje okupljaju Srbe i Hrvate neće ni da čuju jer smatraju da su pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH izabrani nelegalno i po političkoj pripadnosti.

Zadnji dogovor lidera HDZ-a i SDA ide u pravcu da se u Parlamentu BiH formira interesorna radna grupa i da ista završi započeti posao.

Po svemu sudeći sve će ostati na tome i vrtićemo se u krug, a izbori 2022. će se održati po dosadašnjem Izbornom zakonu koji je omogućio niz neregularnosti i izbornih manipulacija, čime se interresorna grupa istini za volju i ne bavi.

ISTOK