28.7 C
Banja Luka

Vladina pomoć po svemu sudeći će zaobići građane!

Nakon što je Narodna skupština nedavno usvojila Budžet Republike Srpske za narednu godinu koji je za 19% veći u odnosu na posljednji rebalans, iz resornog ministarstva je poručeno da su pri njegovom kreiranju značajna sredstva usmjerena ka stanovništvu i ranjivim kategorijama koje se suočavaju sa inflacijom.

Pitanje je da li će ova povećanja u narednoj godini zaista pomoći građanima koji su već duže vrijeme na udaru enormnih poskupljenja?

Budžetom Republike Srpske je predviđeno povećanje plata državnim službenicima, ljekarima, policajcima, prosvjetnim radnicima od 5%, kao i povećanje penzija i izdvajanja za boračke i socijalne kategorije od 13,5 odsto.   

Ekonomisti međutim upozoravaju da će ove mjere pomoći zaobići brojne građane, prije svega one koji rade u privredi. 

Upravo pad kupovne moći onih koji neće dobiti veće mjesečne zarade postavlja pitanje: Da li će ove mjere zaista pomoći građanima koji su na udaru rekordne inflacije od preko 17% odnosno drastičnih poskupljenja skoro svih proizvoda.  Pomoć ne očekujemo i ponovo ćemo biti ostavljeni da se snalazimo kako znamo, smatraju građani.

Projektovanim budžetom, smatraju ekonomisti, nisu predviđene značajnije fiskalne olakšice za stanovništvo i privredu, nego će  biti rađeni transferi iz budžeta za te namjene što, smatra struka, nije isto. Zbog toga i ovaj ovaj budžet ocjenjuju kao potrošački,

Ekonomisti zamjeraju resornom ministarstvu i to što su novim budžetom jasno priznali da ne očekuju ukidanje akciza na gorivo niti imaju namjeru da se odreknu ovog prihoda. Tako se građani ne mogu nadati ukidanju ovog nameta što bi dovelo do jeftinijeg goriva i drugih proizvoda.

(BN  Foto:Vlada RS)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here