20.7 C
Banja Luka

Vlasnik „Nove Borje“ ignoriše nalog inspekcije

Iako je republički inspektor rada 13. decembra naredio direktoru “Nove Borje” u Tesliću da isplati plate za septembar i oktobar 2023. godine, to se do danas nije dogodilo, potvrdili su radnici koji se više od mjesec dana okupljaju ispred pogona.

Oni su nam ispričali da im je poslodavac poručio da nema para za isplatu i da su oni krivi što se na firmu okomila inspekcija i Poreska uprava RS kojoj je dužan milione za neplaćen porez.

Ništa nam nisu uplatili i koliko vidimo, nema od toga ništa. I dalje stojimo svaki dan u firmi i čekamo da se naš status reguliše. Vidjeli smo da je Poreska uprava RS zapečatila neke mašine, koje smo fizički zaustavili i nismo dali da se odvezu iz firme. Međutim, ne vidimo da se neko brine o tome da se naša prava ispoštuju“, kaže radnica Stana Radić.

Prema informacijama koje je portal CAPITAL dobio od Inspektorata RS, inspektor je poslodavcu naredio da isplati plate i uskladi pismeni obračun za sve radnike.

Rok za izvršenje naloženih mjera je sedam dana od dana prijema rješenja, a prema podacima navedenim na poštanskoj otpremnici, ono je poslodavcu isporučeno 18. decembra, te od tog datuma teku rokovi izvršenja. Poslodavac je dužan najkasnije u roku od tri dana od dana isteka roka određenog za postupanje po ovom rješenju, pismeno obavijesti inspektora o izvršenju naloženih mjera“, rekli su u Inspektoratu RS.

S obzirom na to da su rokovi pri isteku, a uzimajući u obzir slanje poštom, u ovoj instituciji su nam rekli da će ovih dana imati “informaciju da li je poslodavac dostavio obavještenje o izvršenju naloženih mjera, a od čega zavisi dalji tok postupka”.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektor Osnovnom sudu u Tesliću podnio prekršajne prijave protiv poslodavca kao pravnog lica i protiv odgovornog lica u pravnom licu“, rekli su u Inspektoratu.

Radnike “Nove Borje” raspustili su 22. novembra s posla na kojem nisu dobili plate od avgusta, a neki i od marta, i to bez obrazloženja i regulisanja radno pravnog statusa.

Oni su se u nekoliko navrata obraćali inspekciji kojoj je trebalo 20 dana da dođe do direktora, obavi kontrolu, napiše izvještaj i podnese prijave, ali za gotovo mjesec i po, ništa se posebno nije promijenilo.

Za 100 radnika koji su ostali bez radnog mjesta i minimalno četiri zarade i kojima doprinosi nisu uplaćeni pet godina do sada se niko nije zainteresovao.

Inače, računi “Nove Borje”, svih šest, blokirani su već nekoliko mjeseci, a dva su ugašena.

Polovinom avgusta ove godine, Vlada Republike Srpske poništila je 16 rješenja o reprogramu duga zato što ne izmiruju svoje obaveze, a prva među njima bila je upravo “Nova Borja”.

Ova kompanija se nalazi na listi najvećih dužnika za porez u RS. Njihov dug je krajem septembra iznosio 3,4 miliona maraka. Vlasnik “Nove Borje” je preduzeće “Interlignum”.

(Capital)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here