Naslovna Politika „Vlast će uraditi sve osim da tuži Hrvatsku“

„Vlast će uraditi sve osim da tuži Hrvatsku“

0

„Jedino pravo rješenje kojim se može spriječiti Hrvatska u gradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore je tužba iz Predsjedništva BiH na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija, ali se to izbjegava na sve moguće načine.“

Кazao je ovo Vukota Govedarica, šef Кluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Govedarica je istakao da potezi koje su domaće vlasti uradile po pitanju spriječavanja gradnje odlagališta nuklearnog otpada na neposrednoj granici sa BiH nisu imali efekta i da je silno vrijeme potrošeno bez vidljivih efekata i rezultata.

„Hrvatska za to vrijeme radi svoj posao i donose potrebne odluke i dokumenta o gradnji odlagališta. Sa druge strane možemo vidjeti kako Vlada Republike Srpske donosi neki akcioni plan o sprovođenju osnovnih geoloških istraživanja za period 2022. do  2025. Sada će dvije godine da rade istraživanja pa će se pola godine čekati na neki izvještaj“, kazao je Govedarica.

Dodaje da će aktuelna vlast sve urediti osim da tuži Hrvatsku jer gradi jedno takvo odlagalište mimo konvencija Ujedinjenih nacija.

„Na taj način će ova vlast, napominje Govedarica, Hrvatsku pustiti na miru da uradi svoj posao.

„Ima jedna izreka u narodu koja kaže pojeo vuk magarca. Znamo ko je vuk samo je pitanje ko će na kraju ispasti magarac? Da li oni koji sjede u vlastima i odlučuju na ovakav način, ili će to biti narod koji živi oko Novog Grada“, kaže Govedarica.

On je mišljenja da ne treba vjerovati tvrdnjama o obustavi gradnje odlagališta koje se mogu čuti od pojedinih hrvatskih zvaničnika.

„Da li neko živi u iluziji da je Plenković, čija je vlada, kao i prethodne hrvatske vlade,  donosila odluke i strategije o izgradnji nuklearnog otpada na granici sa BiH, bio iskren kada je davao izjave prilikom svoje posjete Sarajevu“, upitao je Govedarica.

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube