Naslovna Politika Vlast izgubila kompas: Tri milijarde KM u preskupe projekte

Vlast izgubila kompas: Tri milijarde KM u preskupe projekte

0

 – Vlast uporno nastavlja da uništava standard gradjana Republike Srpske enormno skupim investicijama. To najbolje potvrđuje činjenica da će jedan kilometar autoputa Vukosavlje – Brčko koštati gradjane Republike Srpske nevjerojatnih 23 miliona KM“, kazao je zamjenik predsjednika SDS Milan Radović u izjavi BN.

S obzirom da će cijeli projekat za 33 kilometra tog istog koštati 760 miliona KM,kaže Radović i dodaje da se postavlja i pitanje isplativosti samog projekta jer javnost uopšte nije vidjela studiju izvodljivosti.

Prema našim izračunima, kaže on, ta dionica autoputa sa cijenom koštanja od 760 miliona i sa sadašnjim putarinama nije isplativa ni za cijeli jedan vijek tj. ni za 100 godina“.

„Ako se ovome dodaju, kaže Radović, sve navedene ali i veoma skupe investicije koje vlast najavljuje u posljednjih mjesec dana kao sto je autoput Banja Luka-Prijedor od 1,8 milijardi KM, skijalište na Manjači od 58 miliona KM, projekat banje Slatina od 300 miliona KM, bolnica u Trebinju od 130 milionaKM to iznosi preko 3 milijarde KM.To je potpuno iracionalno u situaciji kada je životni standard građana takav da ne mogu sebi da priušte ni osnovne životne namirnice i plaćanje struje,vode i telefona“, upozorava Radović.

On dalje naglašava da ovakvim trošenjem i rasipanjem našeg novca jasno je da je vlast potpuno izgubila kompas jer kako drugačije razumjeti trošenje tri milijarde KM na ovakav način.

„Prema našem programu potrebno je oko 600 miliona KM godišnje da dostignemo standard od 1.800 KM prosječne plate,minimalne penzije od 400 KM, naknade za borce od 5 KM po mjesecu učešća u ratu Itd. Dakle sa te tri milijarde KM mi ćemo gradjanim osigurati pet  godina budućnosti sa mnogo boljim standardom“, kazao je Radović.

(BN)