Naslovna Izdvajamo Vlasti tvrde da štede, a kupuju nove automobile

Vlasti tvrde da štede, a kupuju nove automobile

0

Dok se RS sve više zadužuje, a građani jedva spajaju kraj s krajem, vlast  ne zna za krizu. Ako je suditi po količini novca izdvojenog za nabavku novih automobila, zaključuje se da se u institucijama Srpske luksuza teško odriču.

Godina ušteda – tako je po prošlogodišnjim najavama premijera Srpske trebala izgledati 2021. Jasnu poruku Radovan Višković na kraju prošle godine uputio je jedinicama lokalne samouprave, institucijama Srpske, a posebno javnim preduzećima koje je pozivao da smanje troškove poslovanja za 10%.

“Vlada je opredjeljenja da 2021. bude godina u kojoj će sve institucije u Republici Srpskoj funkcionisati na principu racionalizacije poslovanja i štednje, u pogledu raspodjele finansijskih sredstava, što je jasno iskazano kroz planiranje Budžeta Republike Srpske za 2021. godinu”, izjavio je za Srnu predsjednik Vlade RS Radovan Višković u decembru prošle godine.

U javnim preduzećima se planiralo, ali se na riječi predsjednika Vlade malo ko osvrnuo. Milionski dugovi „Željeznica“ Republike Srpske, upravu očigledno ne zabrinjavaju, budući da je za novu limuzinu nedavno izdvojeno preko 70 hiljada maraka. Postavlja se pitanje koliku težinu imaju premijerove riječi, te sluša li uopšte neko Radovana Viškovića

“Radovan `Nejaki` Višković je stvarno takozvani premijer koji se ne pita ništa o ključnim stvarima koje su vezane za rad Vlade RS, iako se on formalno vodi kao premijer. Jasno je da iz sjenke sa njim kao sa šahovskom figurom igra se Milorad Dodik koji ga je tu i postavio upravo zbog toga da bude samo poslušan i da izvršava  njegova naređenja. Poznato je da on stalno priča o tome kako će izvršiti nekakve reforme, smanjiti troškove, uvesti mjere štednje, a sa druge strane vidimo da niko ga ne poštuje ni 5 % i da se baca ogroman novac, kako na kupovinu luksuznih automobila, namještaja ili nabavku preskupe IT opreme, kako bi se izvuklo i ovo malo para iz javnih preduzeća”, navodi poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Nebojša Vukanović.

Negativni ekonomski efekti pandemije nisu uplašili ni rukovodstvo Narodne skupštine RS. Iako su, kako ističu, još prošle godine napravljene značajne uštede i brojni finansijski rezovi, planom javnih nabavki u ovoj godini ipak predviđena je kupovina putničkih vozila, za šta će biti izdvojeno najmanje 70 hiljada maraka.

“NS RS se potpuno uklopila u mjere koje Vlada preporučuje svim javnim institucijama. U ovu godinu ulazimo veoma restriktivno, odustalo se od nekih stvari, ali ne može život da stane. Imate nešto što je neophodno, nešto što mora da radite“, ističe Čubrilović.

 Za nove limuzine izdvojen je novac i iz Kabineta predsjednice Republike Srpske. U decembru prošle godine za tri nova automobila izdvojeno je skoro 270 hiljada maraka, dok je u posljednje tri godine na održavanje voznog parka i kupovinu automobila potrošeno gotovo milion i po maraka.

Da poziv na štednju nisu svi shvatili ozbiljno, pokazuju i primjeri iz brojnih lokalnih zajednica u Srpskoj.

Vozni park je prioritet i u onim nerazvijenim opštinama. Zbog toga, postavlja se pitanje, koliko su iskreni pozivi na štednju kada se novac građana rasipa na luksuz.

BN TV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: