Naslovna Najnovije VRAĆAMO SE 50 GODINA UNAZAD: Prve reakcije na Dodikov prijedlog izmjene zakona...

VRAĆAMO SE 50 GODINA UNAZAD: Prve reakcije na Dodikov prijedlog izmjene zakona o kleveti

0

Iako se ovi Zakoni ne spominju prvi put, radnici iz medijskog i nevladinog sektora smatraju da je ovo direktan udar na nezavisne medije i kritičko iznošenje stavova.

„Kao predsjednik SNSD-a, zatražio sam od Vlade, odnosno Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama. Radi se o Zakonu o sprečavanju širenja lažnih vijesti, Zakonu o sprečavanju jezika mržnje, Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede u Krivični zakon kao krivičnog djela, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka“, napisao je Milorad Dodik na Twitteru.

Iako se ovi Zakoni ne spominju prvi put, radnici iz medijskog i nevladinog sektora smatraju da je ovo direktan udar na nezavisne medije i kritičko iznošenje stavova.

Sinića Vukelić, urednik portala Capital, rekao je da je ostao bez riječi kada je ovo pročitao.

„Ovo je strašno i nekoliko je koraka unazad od onog što očekuje medijska zajednica u Republici Srpskoj. Umjesto godinama obećavanih pooštravanja zakona u vezi sa napadima na novinare, umjesto veće transparentnosti rada vlasti, umjesto boljeg Zakona o pristupu javnim informacijama, mi dobijamo potpuno suprotnu poruku ove vlasti da dodatno uguši ovo malo preostalih objektivnih medija u Republici Srpskoj“, rekao je Vukelić za BUKU.

On dodaje da se rezultati izbora još nisu ni ohladili, a oni su krenuli u sistemski obračun sa medijima koji nisu na njihovom platnom spisku.

„Kriminalizovanje klevete je opasnost, ne samo za medije, već za sve ljude koji slobodno misle, za udruženja građana, za opoziciju i za sve one koji kritikuju rad vlasti. Odlazak u zatvor zbog iznošenja mišljenja je nešto što smo mislili da je davno iza nas. Donošenje ovakvih zakona koji daju ovoliki prostor vlastodršcima koji se do sada nisu pokazali kao veliki poštovaoci demokratskih vrijednosti, zaista je izuzetno opasno po sve u ovom društvu.

Mislim da cijela medijska zajednica, udruženja građana, međunarodne organizacije koje imaju predstavništva u Bosni i Hercegovini treba zajedno da podignu glas i osude ovakav pokušaj gušenja medija i slobode iznošenja svog mišljenja i kritike vlasti“, istakao je Vukelić.

Mladen Bubonjić, komunikolog, rekao je da je kritična i sama objava u kojoj je navedeno da on kao predsjednik SNSD-a traži od Vlade Republike Srpske izmjene zakona.

„Paradoks je da predsjednik jedne političke stranke traži od Vlade kao izvršnog organa izmjene zakona. To je politički paradoks. Nemoguće je da se tako nešto traži osim ako ne živimo u Republici Srpskoj. Sa druge strane, sasvim je jasno, kada su u pitanju i djelovanje i najave od strane SNSD-a i Milorada Dodika, da je sve išlo ka tome. Da se usmjere na kanale informisanje, da mogu lako da kontrolišu sve izjave, sve tekstove, sve što je u vezi sa društveno-političkim životom u Republici Srpskoj“, rekao je Bubonjić za BUKU.

On dodaje da možemo da vidimo nedemokratske tendencije kojima su SNSD i Milorad Dodik skloni, iako se „iz petnih žila upinju“ da predstave da je demokratija u Republici Srpskoj na zavidnom nivou.

„Malo je vjerovatno da bi ovo moglo da prođe na nekim višim instancama ukoliko to ne upakuju na neki način i iskoriste neku pravnu vratolomiju. U svakom slučaju, ovo može uticati na slobodu izražavanja i uopšte na slobodu misli u Republici Srpskoj u narednom periodu.

U prethodnom periodu mogli smo da vidimo pokušaj uticanja na sve, od djelovanja, stavova, komentara koji su u suprotnosti sa zvaničnom politikom vladajućih u Republici Srpskoj. Ovo je samo pokušaj da se suprotna razmišljanja ukalupe u tok koji odgovara vladajućima“, pojašnjava Bubonjić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica „Transparency Internationala BiH“, rekla je da je ova najava nešto što je na agendi vladajuće strukture u Republici Srpskoj već godinama.

„Svako malo imamo najave sličnih zakona. Kriminalizacija klevete je nešto što se najavljivalo već i ranije, kao i zakoni vezani za ograničavanje rada nevladinih organizacija, medija. Sve to ide u smijeru prijetnji uvođenja apsolutne cenzure u Republici Srpskoj i kontrole svake kritike. Sa jedne strane, to su neke prijetnje koje su godinama prisutne u javnom diskursu. Svaki put kada je neka kriza, potežu se najave uvođenja ovakvih zakona“, rekla je za BUKU Ivana.

Dodaje da ostaje da vidimo koliko su ove najave realne.

„Na ovaj način pokušava se ozvaničiti diktatura vladajuće političke stranke u Republici Srpskoj“, ističe Ivana.

Vladimir Trišić, direktor BN televizije, rekao je da su prijedlozi ovih zakona u suprotnosti sa evropskim standardima.

„U suprotnosti je i sa posljednjom odlukom EU o pridruživanju BIH. Dodik i SNSD žele klevetu pretvoriti u krivično djelo. To je nedopustivo i vraća nas 50 godina unazad“, rekao je za BUKU Trišić.

Ostaje da vidimo da li će vladajući ovaj put istrajati u zakonima koji ograničavanju slobodu misli i nezavisno novinarstvo.

(Buka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: