29.7 C
Banja Luka

Vrh Srpske pod sankcijama, ko će platiti najveći ceh?!

Od kako su Sjedinjene Američke Države počele da uvode sankcije rukovodstvu Republike Srpske, zvaničnici ne prestaju da tvrde kako njih to ne dotiče i da nemaju strah od posljedica. Međutim, uprkos optimističnim tvrdnjama političara u praksi se već dešavaju ozbiljni problemi. Da li zbog natezanja domaćih političara i SAD-a, na kraju najveću cijenu plaćaju građani?

“Briga nas za američke sankcije, nastavićemo kao i do sada”, godinama rafalno poručuju zvaničnici nakon svake nove objave američkog Ministarstva finansija o novim sankcijama rukovodstvu Republike Srpske. Tako ne nedostaje ni vulgarnih i neprimjerenih komentara koji stižu od predsjednika Dodika.

„*ebe mi se za Amerikom da ti pravo kažem, je li dovoljan komentar? Neka rade šta hoće mi ćemo raditi šta mi mislimo“, poručio je Dodik.

I Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske i dugogodišnji blizak Dodikov saradnik, za RTRS je poručila da nju sankcije ne pogađaju.

„Mene ove sankcije apsolutno ne pogađaju. Nikada nisam putovala u Sjedinjene Američke Države, nisam imala namjeru putovati niti ću imati namjeru putovati ne poslujem sa institucijama, preduzećima, nemam imovinu ni u Americi niti u bilo kojoj zemlji Zapadne Evrope“, poručila je Golićeva.

Dok vladajući političari javnost uvjeravaju da ih baš briga za sankcije, u opoziciji navode da to pokazuje da ih nije briga kako će proći građani i brojne kompanije.

„Oni će nekako prebroditi, čisto sumnjam da Dodik nema dovoljnu količinu keša da živi bez keša, ali nije poenta da on kaže “ja ću dizati platu na pošti ili imam slamarice, ali šta će svi drugi ljudi, privredni subjekti koji eventualno imaju ugovore i poslove sa nekim drugim firmama koje su povezana lica sa onima koji su na crnoj listi, a imate i toga“, kaže Jelena Trivić predsjednik Narodnog fronta.

A posljedice se i te kako osjete. Dok političari uvjeravaju da problema neća biti, u bankarskom sektoru danima vlada panika, zbog informacije da će biti sankcionisane banke koje posluju sa osobama koje su na američkoj crnoj listi.

Kako saznajemo, već postoji strah u brojnim kompanijama, ali i kod građana da će ostati bez računa u bankama, međutim na naša pitanja Agenciji za bankarstvo Rebublike Srpske da li se gašenje računa već dešava, odgovora nema.

„Ja lično mislim da je stvar dovoljno ozbiljna da će napraviti ozbiljne poteškoće ne samo pojedincima nego posebno kompanijama jer ako firma zapošljava radnike, a nalazi se na crnoj listi samim tim je isključena mogućnost finansijskog poslovanja kroz bilo koju banku onda praktično ne može ni da radi. To znači gubitak posla ili prestanak rada“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Prve američke sankcije Dodiku su uvedene prije 7 godina, a u narednim godinama i članovima njegove porodice, te Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović, Alenu Šeraniću, Nenadu Stevandiću, Petru Đokiću i drugim zvaničnicima..

„Imam osjećaj da po glavi stanovnika najviše sankcija ima Republika Srpska što je jedna zaista zabrinjavajuća okolnost upozorenje za sve ali najviše za one koji se nalaze na najvišim fukncijama pa onda uvode u tu spiralu opasnosti cijelo društvo i sve građane Republike Srpske“, kaže poredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Iz SNSD-a godinama stiže priča da ih crne liste ne dotiču, Neki su sankcije pokušavali iskoristiti u predizborne svrhe, a funkcioneri SNSD-a su 2022. godine i kroz pjesmu poslali poruku Vašingtonu.

U međuvremenu za građane razloga za veselje nije bilo, jer je zbog sankcija finansijsko stanje sve teže, Republika Srpska se zadužuje po sve nepovoljnijim uslovima, upravo zbog sankcija sve teže nalazi gdje će se zadužiti, a brojni projekti važni za stanovništvo su obustavljeni.

(BN)  Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here