Naslovna Izdvajamo Vučić ostavio Dodika na cjedilu

Vučić ostavio Dodika na cjedilu

Nakon što je Milorad Dodik bezuspješno pokušao beogradskim sastankom da isfingira i uvuče u političko blato predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, već prvi komentari režimskih glasila u Srbiji jasno pokazuju da je Dodikova igra propala i da ga je Vučić ostavio na cjedilu.

Tako srbijanski Informer pod naslovom “Visoki predstavnik ceni konstruktivnu ulogu Aleksandra Vučića” izvještava o prijateljskim odnosima Vučića i novog Visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji očigledno neće biti dovedeni u pitanje. Takođe se zahtjev sa sastanka u Beogradu za redovnim izvještavanjem Srbije od strane OHR-a, što je Dodik zbog nečega smatrao velikim “rezultatom”, podvodi pod “redovno izvještavanje Savjeta bezbjednosti UN”, dakle svih njenih članica, a Srbija je jedna od njih.

Sve u svemu moglo bi se reći da je što se tiče Aleksandra Vučića dolazak Kristijana Šmita nastavak ili “početak jednog novog dugogodišnjeg prijateljstva”, kako je glasio jedan od komentara nakon sastanka u Beogradu. Tako se u pomenutom tekstu najavljuje i skori sastanak Vučića i Šmita. S druge strane, Milorad Dodik, nakon što mu je i opozicija iz RS izmakla tlo pod nogama, ostao je na suvom i  njegov plan uvlačenja najprije opozicije, a potom i rukovodstva Srbije u politiku konflikta koja ga godinama održava na vlasti – očigledno je propao.

Ne sumnjamo da će se Dodik sada prilagoditi novonastaloj situaciji, ali nakon sinoćnjeg gostovanja na RTRS-u imamo razloga biti ozbiljno zabrinuti za njegovo mentalno zdravlje i budućnost Republike Srpske. Ali, sada ozbiljno!

ISTOK