Naslovna Najnovije Vučić podijelio lijepe vijesti „Za prvorođeno dijete pomoć od 2.550 evra“

Vučić podijelio lijepe vijesti „Za prvorođeno dijete pomoć od 2.550 evra“

0

Za svako prvorođeno dijete država će roditeljima pomoći sa 300 hiljada dinara (2.550 evra) umjesto dosadašnjih 100.000 dinara (850 evra), dok će studentima koji planiraju porodicu i prinove dati bespovratna sredstva za stanove u iznosu od deset do 20.000 evra, najavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukazujući da je demografija najveći problem Srbije, Vučić je rekao da je država odlučila da učini sve kako bi podstakla rađanje i stopu rodnosti sa sadašnjih 1,5 povećala na 2,15 koliko je Srbiji neophodno za prostu reprodukciju.

Prema njegovim riječima, prva mjera biće povećanje pomoći za prvorođeno dijete, za šta će se već od januara isplaćivati 2.550 evra, tako da će država na godišnjem nivou samo za to povećanje izdvojiti 50 miliona evra više nego do sada.

– Planiramo i značajno povećanje podsticaja za drugo, treće i četvrto dijete, o čemu ćemo donijeti mjere u narednih 15 dana. Ipak, najvažnije je da promijenimo praksu da nam majke rađaju prvo dijete u 30. godini, zbog čega gubimo skoro čitavu generaciju – naveo je Vučić.

On je najavio da država upravo zbog toga planira da ohrabri studente da zasnivaju porodice i rađaju djecu.

Ta mjera, kako je objasnio, damama i muškarcima koji studiraju, a koji tokom studija zasnuju porodicu biće omogućeno da za njih ne važe ispitni rokovi i da ne gube godinu ako su dobili dijete, s tim što će četvorodgoišnje fakultete morati da završe do 26. godine, a Medicinski fakultet do 28. godine.

– Mladi ljudi treba da znaju da ničim neće uništiti svoju karijeru time što tokom studija žele da budu roditelji. Država će dati bespovratna sredstva za mlade parove i poklanjati im između deset i 20.000 evra na ime učešća za stanove, a pravo svojine vezivaće se za majku kako bi se spriječile zloupotrebe – rekao je Vučić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube