22.7 C
Banja Luka

Vučić sazvao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost u 19 časova, potvrđeno je Tanjugu.

Prethodno je predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da je, prema informacijama koje ima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na sjednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane Rosu i ostale jedinice na sjever Kosova i Metohije da progoni srpski narod i sprovodi Oluju.

Kurti je izjavio da je Kfor od Prištine tražio još vremena da ukloni barikade koje su Srbi postavili na sjeveru Kosova i Metohije.

Veliki broj građana Zubinog Potoka okupio se ispred zgrade opštine, odakle su krenuli u protestnu šetnju ulicama, kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom dešavanja na KiM.

Kako se navodi na zvaničnoj „Fejsbuk“ stranici „SO Zubin Potok“, građani su se na to odlučili zbog demonstracije sile pripadnika ROSU i maltretiranja naroda Ibarskog Kolašina. Građani su poručili da će pružiti miran otpor dokle god to bude potrebno.

Pripadnici Rosu blindiranim vozilima upali na Gazvode
Pripadnici specijalnih jedinica policije samoproglašenog Kosova – Rosu upali su danas pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode, javlja RTS.

Oni su u krug Gazivoda upali sa dugim cjevima i oklopnim vozilima, istjerali čuvara koji mjeri nivo vode i poskidali srpske zastave.
Prema posljednjim informacijama, oni se nalaze i dalje na objektu kod velike brane na Gazivodama.

 

Prema poslednjim informacijama na putu Mitrovica – Zubin Potok, prema punktu Brnjak, došlo je do velikog pokreta policijskih snaga, javlja dopisnik RTS-a.

Jedan od radnika na brani izjavio je da je otišao na veliku branu na Gazivode da izmjeri nivo vode zbog kiše i da je tada vidio četiri ili pet pripadnika Rosu kako obijaju kućicu i lome kapiju na brani.

-Uperili su puške u mene, ispitivali me i iscepali zastavu, a onda me oterali – ispričao je radnik V.K. za Kosovo onlajn.

Naveo je da je na Gazivode otišao da izmjeri nivo vode nakon obilnih kiša, što mu spada u opis posla.

-A, onda su me ugledali i potrčali ka meni, valjda me nisu očekivali. Uperili su puške, duge cevi u mene, pitali su me ko sam i šta radim ovde, pokušao sam da im objasnim da sam kao portir zadužen da merim nivo vode – ispričao je radnik.

Prema njegovim riječima, pripadnici Rosu su htjeli da znaju ima li kamera na kućici, na šta je on rekao da ne zna, a potom su ga pitali “da li je ovo Kosovo ili Srbija”.

-Samo sam im rekao da sam rođen ovde, a onda su uzeli da cepaju srpsku zastavu. Kad su je iscepali vratili su mi je i rekli da sam “voljno” i da bežim odavde – rekao je radnik.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obijavestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije (Rosu) protivpravno upale na Gazovode.

-Upravo sam obavestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode! Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali zastave Srbije – napisao je Petković na „Tviteru“.

Istakao je da „EU mora da obuzda nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat“.

Direkcija policije u Prištini saopštila je da njene specijalne jedinice nisu pritvorile i maltretirale srpskog državljanina zaposlenog na jezeru Gazivode i da nisu zauzele objekat na toj lokaciji.

-Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi ka prelazu Brnjak, nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je na toj lokaciji snimalo telefonske razgovore, što je nakon legitimacije nastavljeno bez problema – navodi se u saopštenju.

Policija dodaje da su na toj lokaciji „sinoć kriminalne grupe u tri navrata pucale na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti, a koje su u samoodbrani bile prinuđene da vatrenim oružjem odgovore kriminalnim licima“

Inače, sjever Kosmeta je i dalje blokiran što od strane policije, što od strane građana koji su naviše lokacija kamionima i drugim vozilima postavili barikade.

Prva barikada je postavljena u mjestu Rudare iz pravca Prištine prema Raški.

Do punkta Jarinje postavljeno je više barikada.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here