Naslovna Region Vučićeva lista prvi put nije obezbedila većinu da sama formira Vladu

Vučićeva lista prvi put nije obezbedila većinu da sama formira Vladu

0

Prvi put od kako je na vlasti parlamentarna lista koju predvodi Aleksandar Vučić nije na izborima obezbedila većinu koja bi im omogućila da sami fomiraju Vladu Srbije. Nakon ovih izbora naprednjaci moraju da traže koalicione partnere, ne zato što imaju dobru volju da u Vladi ne budu sami, već zato što su im ovoga puta stvarni potrebni.

Vlast SNS je počela na izborima 2012. godine sa osvojena 73 poslanička mesta. Pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima te godine ipak im je pomogla da naprave koaliciju sa socijalistima. Ta koalicija značila je prepuštanje mesta premijera Ivici Dačiću.

Samo dve godine kasnije, 2014. godine, lista SNS “Budućnost u koju verujemo“ osvaja 158 poslaničkih mandata i donosi Aleksandru Vučiću mesto premijera. Potom, 2016. godine, SNS sa listom “Srbija pobeđuje“ osvaja 131 mandat, da bi 2020. kad su pojedine opozicione stranke bojkotovale izbore došli do čak 188 poslanički mesta.

Prema preliminarnim rezulatima, na ovim izborima SNS je osvojio 120 poslanički mandat. Do neophodnih 126, SNS može da dođe nastavkom saradnje sa već postojećim partnerima – SVM, koji ima šest mandata, kao i sa SPS koji će na ovi izborima, kako se predviđa, osvojiti 32 mandata.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube