30.7 C
Banja Luka

Vukanović: Dodik je američki čovjek! Igra opasnu igru koja može imati katastrofalne posljedice!

Gost BUKA podcasta bio je Nebojša Vukanović, lider Pokreta za pravdu i red. Temperaturno vruće ljeto, a politički takođe.

Danas su stupili na snagu ukazi koje je donio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o nebjavljivanju Šmitovih odluka u Službenom glasniku. Kako to ocjenjujete? Je li ovo vrhunac Dodikovog zakuhavanja političke situacije ili se radi o nečemu drugom? Drugim riječima, sprovodi li Dodik, kako neki tvrde, državni udar?

On nastavlja sa svojom politikom koja je destruktivna za sve. Za nas koji živimo u Republici Srpskoj, ovakva dejtonska BiH sa širokom autonomijom RS, sve što bi tražili preko bilo bi, što bi narod rekao, tražiti hljeba preko pogače. Kada je neki Banjalučanin imao neki problem u bilo čemu sa nekim bošnjačkim ili hrvatskim političarem? Nikad. Ili ima problem sa gradskim vlastima ili republičkim vlastima, gdje se ostvaruje 90 posto, a 10 posto institucija BiH imate Srbe koji imaju pravo veta. Onaj ko se poigrava sa tim i povlači ovakve suicidne poteze, stalno blokira, opstruiše, dovešće do toga da oni koji su kreirali Dejton i koji su moćni…mi nismo jači od Amerike. Naučili smo lekciju devedestih šta znači kada imate cijelu Međunarodnu zajednicu protiv sebe, kako narod ispašta, a ne političari kojima je dobro.

Devedeset posto ljudi koji se busaju u srpska patriotska prsa su milioneri od narodnih para.

Ovo što radi je veoma opasno. Mi znamo da nema pravde u svijetu, ali uodluke Ustavnog suda koje traju 20 godina nisu nešto zbog čega bi trebalo dovoditi u pitanje Dejtonski sporazum i da povlačiti ovakve poteze, kao što je neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske, kojima raspakujete Dejton i dajete povod onima koji su ga napravili da kažu “vi ste ga jednostrano prekršili, ovo više ne vrijedi, idemo u Dejton 2”. Mogu biti katastrofalne posljedice, zbog čega ćemo svi da ispaštamo.

U vidu čega mogu biti katastrofalne posljedice?

Može neko zakazati novu konferenciju iskoristiti sve što se dešava u Ukrajini i sukob Istoka i Zapada i reći BiH ovakva ne funkcioniše, nedajbože, hipotetički, može neko inscenirati namjerno neki incident da, nedajbože, dođe do neke tragedije, da se napravi incident i da se iskoristi za neku novu konferenciju Dejton 2.

Ne želim da budem apokaliptičan, ali ono što se steklo velikom žrtvom, ne samo Srba, već i Bošnjaka i Hrvata, trebe prihvatiti kao okvir u kojem se živi.

Zašto baš sada Dodik ovo radi?

On je u velikim finansijskim problemima i pokušava sada da zategne. Vidjeli ste šta je Jelena objavila, što vjerujem da je istina, on šalje signale da pregovara sa Amerikancima. Uvijek je on zatezao, prelazio sve crvene linije, i onda bi se on kao povlačio i vraćao, a oni bi mu dali određene ustupke, ‘ajde priđi u vlast, tolerisaćemo ti krađu izbora, daćemo ti četvrtog delegata, ućeš u sve nivoe vlasti, hoćeš kredit EBERD-a za autoputeve.. U prošlosti, uvijek je tražio neke ustupke, dolazila je čak i Ketrin Ešton da pregovara, pa je rekla vrati predmet iz Sarajeva u Banjaluku da se ti oslobodiš za kriminal…trgovali su pravdom, a to se ne može trgovati… on i sad ide da trguje da dobije neke lične pozicije, da dobije neke nove ustupke…Ono što je najveći problem, taj čovjek se okružio gomilom poslušnika, on ima ogroman novac i ogromne resurse, sva je država njegova. On o svemu odlučuje. Dugotrajna vladavina pomuti zdrav razum i on izgubi kontakt sa realnošću. A to hrani sve one koji istinski ne žele dobro svima na ovim prostorima.

Da smo ti i ja bili u Predsjedništvu BiH četiri godina i da mo vodili normalnu politiku, samo biti normalan, ne treba nikakva filozofija, mislite da bi bilo potrebe za OHR-om i da bi neko govorio o ovim problemima? Niko. Da smo imali normalne političke elite, a ne ove što su pljačkali u ratu, švercovali sa sve tri strane, stekli ogromno bogatstvo, pa onda branili bogatstvo šireći mržnju, nacionalizam, strašeći drugo, stalno praveći tenzije…OHR bi otišao za 15 godina, jer ga niko ništa ne bi pitao.

Dodik i njegovi koalicioni partneri su ključ zašto je OHR još uvijek ovdje.

Dodik je američki igrač?

Vidite šta Eskobar kaže? Je li to pokazuje da je on njihov igrač?

Američki?

Pa ko ga je doveo ovdje? Jesmo li vi i ja ili su ga Amerikanci doveli? Da je ruski, oni bi ga ovako…On naravno pokušava igrati na sve strane. Tamo je sklonio novac, zna da su Srbi rusofili, 90 posto Srba vole Rusiju i on se poigrava sa tim emocijama, a istovremeno prati direktive koje dolaze iz Evropske unije da se uvode sankcije Rusiji. A to da Eskobar njega toleriše da je on ruski igrač, kako da ne! Amerikanci su baš tako tolerantni kad imaju neke istinske protivnike, vidjeli ste to i po Gadafiju, Slobu Milošefiću, Sadamu Huseinu…Kad im neko nije po volji, oni kažu nema veze što si ti Rus, mi smo demokrate’. Ja ne prizivam nikome nikakvo zlo, ali taj čovjek se uopšte ne pazi, vidite kako se ponaša u javnosti, on psuje, nema strpljenja, zamislite šta priča na telefon… Danas u moderno vrijeme bezbjednosne službe stranih država imaju o njemu ovakav dosije. Kad bi sad oni uzeli pozadinu Prointera, silne novce, milione…i zapljusnuli nas informacijama i plasirali medijima, ne bi Dodik ostao mjesec dana, ali njima to nije interes, jer im je interes da ovo bude žarište na 100 stepeni, pa smanje na 60…

Ostatak intervjua gledajte na videu ispod:

 

 

Izvor: BUKA
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here