Naslovna Politika Vukanović: Dodik se poigrava sa institucijama, ovo je sunovrat Republike Srpske!

Vukanović: Dodik se poigrava sa institucijama, ovo je sunovrat Republike Srpske!

0

„Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor“, rekao je ovo nakon sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou -Trojka, SNSD i HDZ, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Postavlja se pitanje zašto je Republika Srpska donosila Zakon o nepoštivanju odluka Ustavnog suda kada je do ovog dogovora došlo, a da nije prošlo ni mjesec dana od donošenja ovog zakona.

Nebojša Vukanović, narodni poslanik, rekao je on na Skupštinskoj raspravi o ovom zakonu rekao da je Milorad Dodik jedan populista koji manipuliše masama i da ovaj novi zakon samo služi za njegovu trgovinu sa strancima i partnerima iz Federacije

„Jako je malo vremena prošlo i pokazalo se da je to što sam rekao ispravno i ja nisam htio da na bilo koji način učestvujem u njegovoj predstavi. On se poigrava sa institucijama Republike Srpske, manipuliše narodom. Vidjeli ste da je prvo otišao da podnese račune Milanoviću na Hvar i u Beograd patrijarhu i Vučiću. Ovo je najveće poniženje i sunovrat Republike Srpske, a Narodna skupština Republike Srpske pretvorena je u lakrdiju sa kojom se manipuliše kako bi se dobijali krediti i ustupci“, rekao je za BUKU Vukanović.

Dodao je da je ovo prešlo sve granice.

„Ovo je jedna vrsta Ustavnog puča i protiv ovakvih stvari treba se boriti kako institucionalno, ali tako i svim drugim demokratskim sredstvima. Trebamo se boriti protiv ovakvih poniženja Republike Srspke koje on priređuje predstavljajući se lažno kao neki veliki patriota“, ističe Vukanović i dodaje da je Zakon koji je Republika Srpska donijela mrtvo slovo na papiru.

„On će ga staviti van snage, kao što je stavio van snage neke ranije odluke, kao što je bio referendum. Nije ovo njemu prvi put. Najveći je problem u narodu koji je klonuo u apatiju i koji nijemo posmatra ponižavanje i gaženje Republike Srpske. Problem je u borcima i u čitavom društvu. On je zarobio sve institucije Republike Srpske, kontroliše mnoge boračke organizacije, nevladine organizacije, medije i on može da na taj način kontroliše dobar dio javnog prostora. On pravi neku vrstu paralelne stvarnosti“, ističe Vukanović.

Kaže da se narod mora dići i reći sad je dosta.

„Nevjerovatno je da u ovakvoj krizi, da koristi Narodnu skupštinu, diže tenzije, prijeti sukobima i ratom kako bi dobio jednu ministarsku poziciju i 100 miliona za zgradu svog kuma“, dodaje Vukanović.

Na kraju kaže da promjena ne može čekati izborni proces, jer ovdje izbori nemaju smisla.

„U ovakvim uslovima on kontroliše biračke odbore i ne možemo da vidimo kakva je stvarna izborna volja građana. Važno je reći da je posebno sramna uloga međunarodne zajednice preko OSCE-a koji samo posmatraju kršenje ljudskih prava i sve vrste zloupotreba i oni nose dobar do odgovornosti zato što imamo ovakvu vlast, a ne smijemo zanemariti ni ulogu njegovih koalicionih partnera, takozvane Trojke“, smatra Vukanović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube