Naslovna Republika Srpska Za nekoliko dana ponovo veće cijene benzina i dizela

Za nekoliko dana ponovo veće cijene benzina i dizela

0

Građani poručuju da je i bilo vrijeme da gorivo pojeftini, ali da to opet nije ni blizu realne cijene.

S obzirom na to da su cijene nafte na svjetskom tržištu bile u padu danima, pad cijena goriva se očekivao i na benzinskim pumpama. Kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine u Tuzli se litar dizela kreće od 2, 71 do 2,91 konvertibilnih maraka, dok benzin košta od 2,41 do 2,66 po litru. Što se tiče Sarajeva, litar dizela ide od 2,81 do čak 3,01 konvertibilnih maraka.

Benzin košta od dvije i po marke do 2,81 po litri.

Cijena goriva u Republici Srpskoj kreće se dizel u Banjaluci košta 2,70 – 2,90 KM, Bijeljini od 2,73 do 2,79 KM, Trebinju 2, 82 – 2,87 KM…

Cijena benzina u Banjaluci iznosi od 2,35 do 2,60 KM, Bijeljini od 2,38 do 2,47 KM, Trebinju od 2,42 do 2,67 KM.

Građani poručuju da je i bilo vrijeme da gorivo pojeftini, ali da to opet nije ni blizu realne cijene.

 Ekonomista Aleksandar Ljuboja poručuje da se sve promjene na svjetskom tržištu nafte osjete i kod nas. Trenutno su povećane svjetske rezerve sirove nafte.

„Dolazimo sada do zaključaka da se u skladu sa svim tim promjenama mijenja cijena i kod nas. Mi smo mali kupci, kupujemo pod ne tako povoljnim uslovima, na malom tržištu cijena dostiže nekakve velike iznose, pa to dalje guši privredu i dovodi nas u neprijatnu situaciju“, kaže on.

Dodaje da čim svjetske rezerve rastu to daje mogućnost da mali nabavljaju i sirove i prerađene derivate po nižoj cijeni i to se kod nas osjeti.

„Evo danas je pad cijena u Federaciji, prije nekoliko dana kod nas.“, kaže Aleksandar Ljuboja.

S obzirom na to da je tržište vrlo nestabilno, te da je već došlo do poskupljenja nafte na svjetskoj berzi, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Republike Srpske su potvrdili da bi do sljedećeg vikenda opet moglo doći do dizanja cijena za 5 do 10 feninga po litru.

(BN Foto: Ilustracija)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube