Naslovna Izdvajamo Za (ne)rad predstavništava Srpske u svijetu 5,3 miliona

Za (ne)rad predstavništava Srpske u svijetu 5,3 miliona

0

Za rad 8 predstavništava Srpske u svijetu odobreno je ukupno 5 milijuna i 300 tisuća maraka.

Odluka o raspodjeli novca za financiranje rada predstavništava Republike Srpske u inostranstvu za 2023. godinu našla se pred ministarstvima u Vladi Srpske. Ti ministri su je aminovali. Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu za europske integracije i međunarodnu suradnju, za rad 8 predstavništava Srpske u svijetu odobreno je ukupno 5 milijuna i 300 tisuća maraka.

Najviše novca ide za lobiranje u Ruskoj Federaciji i to 960 tisuća maraka. Na drugom mjestu nalazi se ono sa sjedištem u Beogradu, za čiji rad je u ovoj godini predviđeno 930 tisuća maraka.

Nešto manji iznos novca, 780 hiljada, planiran je za Predstavništvo Srpske u Belgiji, dok će 30 hiljada maraka manje biti proslijeđeno u Austriji.

Predstavništvo u Americi dobit će 620 tisuća maraka, au Njemačkoj 540 tisuća. Najmanje novca u ovoj godini planirano je za lobiranje u Grčkoj i Izraelu i to 400 tisuća, odnosno 320 tisuća maraka.

„Ono što jeste ključno pitanje, osim toga što hoćemo da znamo koliko se para troši, ko ih troši, u koje namjene, šta su efekti, šta je sadržaj rada. Šta su oni uradili za godinu dana svog rada? Šta su oni uradili da barem jedan privatnik ili poslodavac iz te zemlje u kojoj se nalazi predstavništvo dođe i uloži svoj novac”, pita Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Resorni ministar Zlatan Klokić pred kamerom BN televizije priznaje da nisu dovoljno opravdali rad predstavništva domaće javnosti, ali da izvještaj o njihovom radu postoji i da predstavništva imaju obavezu da dostave svoje godišnje i polugodišnje izvještaje Vladi Srpske.

„Kada govorimo o predstavljanju rezultata njihovog rada, nezadovoljan sam što oni nisu predstavljeni javnosti u Republici Srpskoj, jer je očito pogrešna procjena bila da oni moraju biti vidljivi u zemljama u kojima imaju svoja sjedišta. Kao što je i premijer u svom ekspozeu rekao, analizirat ćemo rad predstavništava, a sve u cilju stvaranja učinkovitije mreže predstavništava i kako bi naša privreda imala svoj servis u inozemstvu”, poručuje Zlatan Klokić.

Izvještaj o radu na svojoj zvaničnoj stranici ima za sada samo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, dok u preostalih sedam uvid ima samo Vlada RS. Novinari koji dugo prate rad predstavništava Republike Srpske u svijetu kažu da se moraju polagati računi o trošenju budžetskog novca, što kod izdavanja sredstava za lobiranje nije slučaj.

„Mi imamo tu tri problema. Imamo predstavništva koja postoje, a ne znamo kako posluju. Imamo predstavništva za koja oni tvrde da postoje, a ne postoje, kao što je ovo u Izraelu i imamo predstavništva za koja oni tvrde da će osnovati, a nikad ga nisu osnovali, poput onog u Sarajevu. Sve to oko predstavništava je kao da imamo neku tajnu organizaciju. Oni dobijaju neki novac iz budžeta. Ne znamo nijednu firmu koju su oni doveli ili napravili kontakt. Nikome ne polažu račune osim očigledno resornom ministarstvu“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala „Kapital“.

Vlada Republike Srpske je iu prošloj godini odobrila ukupno 5,48 milijuna maraka za lobiranje u inozemstvu.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube